Einsteinova teorie relativity opět spatřila světlo světa

Jeruzalém - Kdo by se chtěl dozvědět více o Einsteinově teorii relativity a pochopit souvislosti, měl by vyrazit do Jeruzaléma. Vůbec poprvé je zde vystaven celý její originál. Izraelská akademie věd ve spolupráci s Hebrejskou univerzitou poprvé v historii ukázala veřejnosti všech 46 stránek rukopisu jednoho z nejvýznamnějších fyzikálních objevů všech dob. Návštěvníci si vzácný dokument budou moci prohlížet do 25. března.

„Je to unikátní dokument, pravá Magna Charta fyziky. Popisuje a symbolizuje jednu z velkých revolucí moderní vědy. Změnila naše chápání prostoru, času, gravitace,“ prohlásil Hanoch Gutfreund z Hebrejské univerzity.

Einstein, který se narodil v německé židovské rodině roku 1879, rukopis roku 1925 věnoval Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě u příležitosti otevření univerzity v tehdejší Palestině pod britským mandátem. Einstein se ceremoniálu osobně zúčastnil.

Reportáž Lucie Horáčkové (zdroj: ČT24)

„U tak vzácných listin je třeba dodržovat správnou teplotu, vlhkost a světlo. Naši experti budou výstavu hlídat a zaručí, že se papírům nic nestane,“ upozornil Gutfreund.

Albert Einstein se stal symbolem moderní teoretické fyziky, ve 42 letech obdržel Nobelovu cenu. Časopis Time ho označil za Osobnost 20. století. Tuto neděli uplyne 131 let od jeho narození.

Rukopis teorie relativity vystavený v Jeruzalémě
Zdroj: ČT24