Nepokoje v nigerijském Josu si o víkendu vyžádaly stovky mrtvých

Jos (Nigérie) – V Nigérii opět propukly náboženské boje. Ve vesnicích jižně od města Jos zahynulo o víkendu při střetu muslimů a křesťanů několik set lidí, včetně žen a dětí. Po dvou měsících klidu tak pokračují lednové nepokoje, během kterých v Josu a okolí zemřelo nejméně 300 lidí. Nigerijský viceprezident Goodluck Jonathan, který zemi vládne po dobu nemoci prezidenta Umara Yar'Aduye, na místo vyslal armádu.

Muslimové zaútočili například na vesnici Dogo Nahawa jižně od Josu. Podle místních obyvatel přišli ve tři ráno, stříleli do vzduchu a mačetami poté zabíjeli lidi, kteří vyběhli z domů. „Střelba pouze měla vylákat lidi z domů. Když vyšli, začali je sekat mačetami,“ popsal vesničen Peter Jang.

Podle reportéra jednoho z afrických zpravodajských serverů je mezi mrtvými mnoho žen a dětí. Ve vesnici nalezli svědci přes sto pohozených mrtvých těl.

Město Jos se nachází v centrální Nigérii na pomezí mezi převážně muslimským severem a křesťanským jihem. Nepokoje mezi muslimy a křesťany si v lednu vyžádaly stovky mrtvých a přinutily nigerijského viceprezidenta Goodlucka Jonathana, který se dočasně ujal funkce hlavy státu po dobu rekonvalescence prezidenta Umara Yar'Aduy, nasadit v oblasti armádu.

Oběť náboženského násilí v Nigérii
Zdroj: ČT24