Kohout: Kontroly českých řidičů v Německu odporují duchu Schengenu

Berlín – Český ministr zahraničí Jan Kohout je na návštěvě Německa. Po schůzce se svým německým protějškem Guidem Westerwellem, zkritizoval Kohout jednání německých policistů, kteří v pohraničí provádí kontroverzní kontroly českých řidičů. Politici se sice shodli, že německá policie tím neporušuje schengenskou dohodu, některé případy ale prý odporují jejímu duchu.

„V našem pojetí je to skutečně porušení lidské důstojnosti a minimálně to odporuje duchu schengenské dohody,“ prohlásil Kohout. „Německo nemá nejmenší zájem, aby k nějakým podobným excesům docházelo,“ ujistil po jednání se Westerwellem český ministr.

„V žádném případě nepomýšlíme na diskriminaci občanů a občanek tak nádherné země, jako je Česko,“ přesvědčoval na společné tiskové konferenci po jednání Westerwelle. Ten navíc slíbil, že stížnost českého ministra na postup neměcké policie předá německému ministru vnitra Thomasi de Maiziéremu. O problému bude prý navíc jednat celá spolková vláda.

Německo zavedlo kontroly u hranic s Českem poté, co ČR vstoupila do schengenského prostoru. České ministerstvo od té doby dostalo okolo 100 stížností českých řidičů na údajně přehnaně důkladné prohlídky zejména v Bavorsku, k nimž patří i kontrola osobních věcí včetně osobní prohlídky, ale i na arogantní chování policistů a celníků v civilu. Minulý týden si dokonce jeden český řidič stěžoval, že musel poskytnout německé policii tělní tekutiny. Německo hájí kontroly tím, že po zrušení kontrol na hranicích chce německá policie zabránit tomu, aby do země pronikly třeba drogy.