Ukrajinská vládní koalice se podle šéfa parlamentu rozpadla

Kyjev - Předseda ukrajinského parlamentu Volodymyr Lytvyn označil vládní koalici za nefunkční a necelý týden po inauguraci nového prezidenta tak otevřel cestu k pádu vlády premiérky Julije Tymošenkové. Po setkání s vedoucími představiteli parlamentních frakcí Lytvyn oznámil, že „koalice přestala existovat“. Tymošenková vzápětí označila tento krok za nezákonný.

Předseda parlamentu oznámil, že od poslaneckých frakcí neobdržel zákonem požadovaný seznam členů parlamentní většiny, a tudíž vyhlašuje trvání vládní koalice za ukončené. Z koalice podle jeho slov odešli poslanci politického bloku Naše Ukrajina - Národní sebeobrana (NU-NS).

Podle ukrajinských zákonů ke vzniku vládní koalice stačí podpisy předsedů koaličních stran. V polovině února ale vstoupila v platnost nová zákonná úprava, podle níž kromě podepsané koaliční smlouvy musí koalice dodat i podpisy všech členů parlamentní většiny, tedy nejméně 226 ze 450 poslanců. Protože předseda parlamentu Lytvyn tyto podpisy k dnešnímu dni neobdržel, vyhlásil koalici za nefunkční.

Blok Julije Tymošenkové (BJuT) Lytvynův postup neuznává. Strana tvrdí, že nynější vládní koalice vznikla dávno před schválením zákonné novely, která nemá zpětnou platnost. Nařízení o závazném předložení podpisových archů se na nynější koalici tudíž nevztahuje. Podle názoru expertů BJuT není povinností vládní koalice dokládat podporu parlamentní většiny; opozice by naopak měla prokázat, že hlasy většiny ze 450 poslanců disponuje ona.

Tymošenková se podřídí rozhodnutí poslanců

Tymošenková dnes na tiskové konferenci prohlásila, že Lytvyn rozpustil vládní koalici nezákonně. „Po zfalšovaných volbách přišel zfalšovaný rozpad koalice a přijde i zfalšované vytvoření nové vládní většiny,“ prohlásila. Byla tak podle ní „stržena poslední pevnost, poslední barikáda“ v zápase za nezávislost, svrchovanost a proevropský kurz Ukrajiny.

„Zítra budeme znát jména těch poslanců, kteří jsou odpovědní za likvidaci vlády a za antiukrajinskou diktaturu Janukovyče,“ prohlásila premiérka s odkazem na středeční mimořádnou schůzi parlamentu, v níž budou poslanci hlasovat o vyjádření nedůvěry její vládě. Přislíbila nicméně, že se rozhodnutí poslanců podřídí.

Schůzi svolalo vedení nejsilnější opoziční Strany regionů. Ukrajinský tisk předpokládá, že tato strana, v jejímž čele je nový ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, navrhuje hlasování o nedůvěře kvůli tomu, že již má díky hlasům některých poslanců vládní koalice zajištěnou parlamentní většinu.