Karadžić: Bosenská válka byla oprávněná a svatá

Haag - Bývalý vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžić řekl během své obhajoby před Mezinárodním tribunálem pro bývalou Jugoslávii, že válka byla „oprávněná a svatá“. Musel se podle svých slov bránit před muslimy, kteří chtěli veškerou moc. Karadžičovi hrozí doživotí za podíl na genocidě a dalších zločinech, kterých se měl dopustit v 90. letech za bosenské války.

Radovan Karadžić dnes přerušil bojkot procesu a k soudu v Haagu přišel, aby se mohl obhájit. „Nejsem tu proto, abych se obhajoval jako obyčejný smrtelník, kterým jsem, ale abych obhajoval velikost jednoho malého národa v Bosně a Hercegovině, který musel 500 let trpět, a to bosenských Srbů,“ prohlásil na úvod Karadžić. „Budu bránit náš národ a jeho věc, která je spravedlivá a svatá, a tím se obhájím i já sám,“ dodal.

Bosenští Srbové podle něj nikdy neměli žádný úmysl, natož plán na vyhnání Bosňáků (dříve Muslimů) a Chorvatů z území Republiky srbské v Bosně. „Jediný plán, jaký jsme měli, byl zachránit naše životy, naše majetky a zachovat naše území,“ řekl.

„Válku v Bosně mají na svědomí Muslimové, kteří chtěli zemi ovládnout ze sta procent. Dokážu, že Srbové se na Muslimech nedopustili žádných zločinů.“

Žaloba Karadžiče viní hlavně z podílu na masakru ve Srebrenici, kde bosenští Srbové zabili přes 7000 muslimských mužů a chlapců, a na bombardování Sarajeva, které si během 44 měsíců vyžádalo na 10 000 obětí. Žalobci chtějí dokázat, že Karadžić už v květnu 1992 předložil Národnímu shromáždění bosenských Srbů šestibodovou strategii. Její součástí měly být i etnické čistky.

Naděje obětí genocidy na potrestátní viníků vzrostly minulý týden, když před tribunálem v Haagu stanul generál Tolimir, zvaný Chemický Zdravko, který je považován za vykonavatele masakru v Srebrenici. Hlavnímu štábu bosensko-srbské armády také údajně navrhoval útoky chemickými zbraněmi proti kolonám muslimských utečenců.

Čtyřiašedesátiletý Karadžić je obžalován z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, jichž se prý dopustil během války v Bosně v letech 1992-1995. Dopaden byl v červenci 2008 v Bělehradě po 13 letech ukrývání. Hrozí mu doživotní vězení.

Karadžić se rozhodl před osudem obhajovat sám. S advokátem, který mu byl přidělen, nekomunikuje. Protože je vystudovaný lékař, pomáhá mu tým právníků. Podle odhadu předsedajícího haagského soudu by mohl proces trvat až do roku 2014. Zdržení způsobuje obrovský rozsah důkazního materiálu, který čítá milion stran. Žaloba má od středy povolávat před soud své svědky, jejichž totožnost nebyla kvůli jejich bezpečnosti zveřejněna.