Turecký soud uvalil vazbu na dalších 18 důstojníků

Istanbul – Dalších 18 podezřelých armádních činitelů skončilo v Turecku ve vazbě kvůli podezření, že chtěli svrhnout vládu. Celkem je už ve vězení 31 vojenských důstojníků, kteří v roce 2003 plánovali zbavit se vlády premiéra Erdogana. Rozhodnutí soudu o uvalení vzaby na další důstojníky následuje po jednání prezidenta Abdullaha Güla, premiéra Erdogana a náčelníka generálního štábu armády generála Ilkera Basbuga, kteří se zavázali, že se krize vzniklá po pondělním zatčení 49 důstojníků bude řešit na základě zákonů a ústavy.

Mezi 18 lidmi uvrženými do vazby je devět důstojníků v aktivní službě včetně dvou admirálů a dva důstojníci ve výslužbě. Ti měli stejně jako dalších 31 obviněných usilovat o svržení turecké vlády. Incident vyvolal krizi, která stupňuje napětí mezi vládou a armádní hierarchií. 

Istanbulští prokurátoři vyšetřují několik případů údajného spiknutí s cílem svrhnout vládu. Armáda tato obvinění zásadně odmítá a prohlašuje, že jde o pomlouvačnou kampaň. Odpůrci tvrdí, že tato formace tyto případy sama inscenuje, aby oslabila laické principy, na nichž republika stojí, a islamizovala Turecko.