Kosatka zabiják usmrtila cvičitelku

Miami - Cvičitelka kosatek zemřela během nehody v zábavním parku na Floridě. Čtyřicetiletá Dawn Brancheauová se věnovala výcviku velryb 16 let a patřila mezi nejzkušenější zaměstnance parku. Podle několika svědků ji kosatka těsně před vystoupením strhla do vody. Další vypověděli, že cvičitelka uklouzla sama. Velryba přitom už smrt jednoho cvičitele zavinila v roce 1991 a kvůli agresivitě musela být držena odděleně. Personál navíc nesměl vstupovat do jejího bazénu.

Zprávy o incidentu v zábavním parku v Orlandu na Floridě se liší. Zatímco policie pracuje s verzí, že cvičitelka sama uklouzla a spadla do nádrže, svědci tvrdí, že kosatka Tilikum se na ošetřovatelku vrhla a stáhla ji do vody. 

Celému incidentu přihlížel v obecenstvu Eldon Skaggs, podle něj kosatka stáhla ženu do vody a následně ji napadla. Návštěvnice zábavního parku Victoria Biniaková vypověděla, že cvičitelka zrovna vysvětlovala divákům, co uvidí, v tu chvíli ale prý velryba velmi rychle vyskočila z vody, popadla ženu za opasek a začala s ní třást. „Poslední, co jsme viděli, byla její bota plovoucí na hladině,“ říká Victorie. 

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Hosté, kteří byli v osudný okamžik v podzemním prostoru, odkud se pozorují kosatky přímo ve vodě, tvrdí, že viděli, jak velryba drží ošetřovatelku v tlamě. 

Kosatka Tilikum ze zábavního parku na Floridě nemá dobrou pověst, už v minulosti zabíjela. V roce 1991 tehdy ještě v parku v Kanadě zavinila smrt svého cvičitele. O osm let později došlo navíc k další nehodě, když bylo v akváriu u kosatky objeveno tělo nahého muže, který se zřejmě proplížil do zábavního centra po zavírací době a poté se v nádrži utopil. V posledních letech navíc několikrát kosatka Tilikum napadla ošetřovatele. Kvůli agresivitě byla držena samostatně stranou od ostatních velryb, cvičitelé navíc nesměli k ní do nádrže.

„Tilikum byl ulovený u Islandu. Logicky se chová jinak, než kdyby se narodil v zajetí,“ vysvětluje expertka na kosatky Nancy Blacková. V Americe se proto rozhořela debata, jak zvířata v zábavních parcích chovat. Odborníci kritizují zvlášť malé nádrže. Pro kosatku Tilikum ale vše zůstává při starém: „Určitě ho neutratíme. Je to velké zvíře, kosatka. My rozumíme všem rizikům,“ říká zoologický ředitel Mořského parku chudl Tompkins.

Zábavní park na Floridě byl po nehodě uzavřen a incident se nyní vyšetřuje.