Francie ujišťuje Pobaltí o neškodnosti prodeje lodí Mistral Rusku

Vilnius - Státní tajemník francouzského ministerstva pro evropské záležitosti Pierre Lellouche se ve středu litevské představitele snažil přesvědčit o tom, že připravovaný prodej nejmodernějších výsadkových lodí třídy Mistral ruskému námořnictvu nepředstavuje žádné porušení spojeneckých závazků v rámci NATO ani nezvyšuje ohrožení malých postsovětských zemí na březích Baltu.

Lellouche ve Vilniusu zahájil turné po pobaltských republikách, jejichž neskrývanému znepokojení a diplomatickým protestům se snaží obrousit hrany.

„Pokud by kontrakt o prodeji lodi třídy Mistral Rusku byl někdy podepsán, plavidlo bude ruským silám dodáno jako civilní loď, bez jakéhokoli zbrojního vybavení,“ prohlásil Lellouche podle mluvčí litevské prezidentky Dalie Grybauskaitéové.

Novinářům pak Lellouche řekl, že Francie si přeje pouze „definitivně se obrátit zády ke studené válce, obrátit stránku dějin od studené války dále“. Poukázal na to, že Francie ještě žádnou oficiální objednávku Moskvy na výsadkové lodě Mistral nedostala, i když o projektu se rámcově jedná.

Paříž 8. února ohlásila, že vede předběžná jednání s Moskvou o prodeji nejméně jedné, možná ale až čtyř lodí třídy Mistral. Francouzský premiér François Fillon k tomu uvedl, že jeho vláda zatím nemá proti možnému prodeji námitky.

Litva, Lotyšsko a Estonsko poté vyzvaly Francii, aby v rámci spojeneckých svazků podala náležité vysvětlení, proč uvažuje o prodeji zbraní, které mohou menší státy v okolí Ruska ohrozit. Podle lotyšského ministerstva obrany by zařazení těchto lodí do ruského vojenského námořnictva „silně narušilo rovnováhu vojenského potenciálu v Baltském moři“. Také Spojené státy uvedly, že mají ohledně prodeje těchto lodí Rusku na Francii otázky.

Lodě třídy Mistral jsou určeny k provádění rozsáhlých vzdušných i námořních výsadků a mají k tomuto účelu chráněná velitelská stanoviště, vrtulníkovou palubu pro vysazení speciálních jednotek do zázemí i dok pro vypouštění rychlých výsadkových vznášedel s jednotkami obsazujícími pobřeží. Loď dlouhá 200 metrů a široká 32 metrů pojme šest velkých vrtulníků, 13 těžkých tanků Leclerc či přiměřený počet jiné obrněné techniky a stovku lehčích bojových a přepravních vozidel. Je vybavena nemocnicí se 70 lůžky a na její palubě může být až 900 mužů.