V kubánském žaláři vyhasl život disidenta Zapaty

Havana - V Havaně zemřel 42letý disident Orlando Zapata. Dva měsíce držel hladovku na protest proti podmínkám svého věznění a do nemocnice ho převezli příliš pozdě. Odsouzen byl v roce 2003 k 18 letům za mřížemi. V kubánských věznicích jsou další dvě stovky odpůrců komunistického režimu, podle místní Komise pro lidská práva a národní usmíření je Zapata od 70. let první politický vězeň v zemi, který zemřel v době věznění.

Kubánský vůdce Raúl Castro dnes nad úmrtím Zapaty vyjádřil lítost. Jedná se o zcela výjimečnou reakci, protože kubánští vůdci činnost disidentů běžně nekomentují. Castro dále prohlásil, že Zapata ani nikdo jiný, nebyl na ostrově mučen. Z jeho smrti obvinil USA, blíže toto nařčení ovšem nevysvětlil. „Na Kubě nejsou oběti mučeny. … Takové věci se dějí na americké vojenské základně v Guantánamu,“ citovala Castrova slova AP.

„Je to velká tragédie pro jeho rodinu a velmi špatná zpráva pro všechny organizace na obranu lidských práv a také pro vládu, která musí zaplatit za tuto smrt politickou cenu,“ řekl Elizardo Sánchez, šéf komise, která je sice ilegální, ale kubánskou vládou tolerovaná. „Je to úmyslná vražda,“ řekl Sánchez a obvinil vládu, že vězni poskytla lékařskou péči příliš pozdě.

„Byla to vražda!“

Elizardo Sánchez, šéf Komise pro lidská práva a národní usmíření

Orlando Zapata, člen nelegální organizace civilní obrany, byl odsouzen v roce 2003 k 18 letům vězení za „rušení veřejného pořádku“, jak zní oficiální zdůvodnění. Amnesty International jej označila za „vězně svědomí“, stejně jako 65 dalších z 201 vězněných odpůrců režimu.