Irská církev ztrácí kvůli zneužívání mladistvých na důvěryhodnosti

Dublin – Irské křesťanství ještě kdysi vychovávalo Evropu. Irští mniši ji oslňovali učeností a láskou k přírodě i Bohu. Tisíc let nato je ale vše jinak. Kvůli obrovské aféře sexuálního zneužívání dětí duchovními je katolické Irsko ve sporu s církví. Benedikt XVI. označil zneužívání dětí za ohavný čin a irská církev tak bojuje o poslední zbytky důvěryhodnosti. „Svatý otec považuje sexuální zneužívání dětí a mládeže nejen za ohavný čin, ale také za smrtelný hřích, který uráží Boha a zraňuje důstojnost člověka,“ řekl kněz a tiskový mluvčí Vatikánu Frederico Lombardi. Obětem a i mnohým věřícím se přesto nelíbí, jak Vatikán se skandálem nakládá.

Irští duchovní o všem věděli a informace skrývali

Nejen z filmů a knih se o hrůzných činech lidé v posledních dnech dozvídají. V současné době už i vyšetřovací komise potvrdila, že stovky církevních sirotčinců, škol a polepšoven v Irsku děti týraly a znásilňovaly. Co je na případu ale nejhorší, je fakt, že irští duchovní o všem věděli a informace nadále skrývali. Jednoznačná omluva ale nikdy nepřišla, irské věřící místo toho na Velikonoce čeká od papeže pastýřský list o zneužívání dětí.

Oběti, často už ve věku padesát až sedmdesát let, identifikovaly na osm set duchovních jako pachatele. Pamětnice vyšetřovatelům říkaly, že je řádové sestry bily po celém těle, nadávaly jim a nechávaly je hladovět. V církevních zařízeních byly hlavně děti z rozvrácených nebo neúplných rodin.

Nejde jen o Irsko, problémy má i Německo

V podobných případech nejde jen o Irsko, kde napočítali nejméně tisíc případů, ale nově i o papežovo rodiště Německo. V jezuitských školách se dosud přihlásilo přinejmenším sto obětí. Je to ovšem kapka v moři oproti Spojeným státům, kde od padesátých let minulého století policie potvrdila necelých sedm tisíc zneužitých dětí a mladistvých.

Celou kauzu řeší i papež Benedikt XVI.

Před osmi lety si kvůli podobným problémům papež Jan Pavel II. pozval do Vatikánu americké biskupy. To samé teď prožívá Benedikt XVI. Jen s tím rozdílem, že jde o Iry. I v tomto případě se počítá s odškodným, kritika ale i přesto neutichá. Může za to i jeho vyslanec - papežský nuncius v Irsku. Vyšetřovatelům na žádosti o zpřístupnění archivů neodpovídal a nově odmítl předstoupit před parlamentní komisi.

Papežský nuncius v Irsku - Giuseppe Leanza

Chápu, proč jsou lidé rozzlobení. Jestli jsme z naší strany chybovali, omlouváme se. Ale neměli jsme v záměru nespolupracovat.

Komise ale tvrdí, že vzdělaní irští biskupové v minulých desetiletích spolupracovali s policií, která jim udání předávala a sama nikdy nic nevyšetřila. Z celé kauzy se stal celosvětový problém, který se dotkl i Česka. Nově zvolený pražský arcibiskup Dominik Duka v Bílé knize církve viníky ostře odsuzuje, ale dodává: „V anglofonních zemích se nejedná vždy o přímé sexuální zneužívání, ale o fyzické tresty, šikanu či projevy něžnosti, jako je pohlazení po hlavě apod., což opticky zvyšuje počet případů.“ Církev to chápe jako všeobecný světový problém. Irové ale od Vatikánu žádají odpověď přímo na irský problém.

  • Martin Diarmuid autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1451/145035.jpg
  • Úryvek z Bílé knihy církve autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1451/145049.jpg
  • Papež Benedikt XVI. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1333/133252.jpg
  • Giuseppe Leanza autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1451/145051.jpg