Podíleli se Britové na mučení teroristů? Vládní výbor to chce vyšetřit

Londýn - Britský vládní výbor pro rovnost a lidská práva vyzval vládu Gordona Browna, aby nechala rychle a nezávisle vyšetřit obvinění, že se britské tajné služby podílely na mučení osob podezřelých z terorismu. Výbor to uvedl v dopise, který poslal ministru spravedlnosti Jacku Strawovi a který dnes zveřejnil místní tisk. Vládní činitelé stále tvrdí, že Británie mučení nikdy ani neschválila ani se na něm nepodílela, ale vyhnuli se odpovědi na otázky, zda se něm podílela nepřímo, či nad ním zavírala oči.

Předseda výboru Trevor Phillips oznámil, že podezření, které vznesly i Spojené národy, se týká více než 20 osob. Britská vláda podle něj ale udělala málo, aby přesvědčila veřejnost, že obvinění není opodstatněné.

Nejznámější je případ etiopského občana Binayma Mohameda, který žil legálně v Británii. V roce 2002 byl Etiopan v Pákistánu zajat a byl následně v Maroku mučen. Až poté byl převezen na americkou základnu Guantánamo na Kubě. V USA byl obviněn z podílu na teroristickém spiknutí, ale obžaloba byla později stažena a muž se loni vrátil do Británie. Nyní žaluje britskou vládu kvůli údajnému podílu britských tajných služeb na nezákonném zacházení, jemuž byl podroben.

Žádný spánek, bití a hrozby

Iniciativa výboru přišla poté, co britská vláda musela minulý týden zveřejnit dokument, podle něhož byl Binaym Mohamed mučen Američany. Odvolací soud totiž odmítl argument britských úřadů, že zveřejnění dokumentu by mohlo poškodit spolupráci britských a amerických tajných služeb a ohrozit bezpečnost země.

Dokument odhalil, že „v některých fázích“ výslechů vedených americkými úřady bylo Mohamedovi bráněno ve spánku, byl vystaven hrozbám, že „zmizí“, vyšetřovatelé ho bili, při výsleších byl spoután. Výslechy muže výrazně poznamenaly a způsobily mu velký stres a utrpení, uvádí text, který pobouřil ochránce lidských práv.

  • Binyam Mohamed autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/699/69841.jpg
  • Waterboarding autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1067/106641.jpg