Spor o Falklandy opět na scéně, tentokrát kvůli ropě

Buenos Aires - Argentina chce s Británií zahájit rozhovory o britské těžbě ropy u Falklandských ostrovů, a zároveň vylučuje vojenské řešení sporu. Na souostroví si stále činí nároky a plánovanou těžbu označuje za ilegální. Argentina už také uvalila částečnou blokádu na lodní provoz mezi svými přístavy a Falklandami a doufá, že k sankcím přiměje i okolní jihoamerické státy. Těžební plošina už dorazila na místo asi 100 kilometrů od Falkland a první průzkumný vrt má začít zítra. Podle Londýna to mezinárodní zákony neporušuje. Obě země o Falklandy válčily v roce 1982.

Argentina se nicméně podle náměstka argentinského ministra zahraničí Victoria Tancettiho nevzdá svých podle něj zákonných nároků na ostrovy, kterým vládne Británie. „Válečnická cesta je z našeho horizontu vyloučena,“ řekl Tancetti v rozhlasovém rozhovoru. Argentinský velvyslanec v OSN Jorge Argüello předtím obvinil neupřesněné britské skupiny, že „mávají přízrakem války“.

Tancetti

„Obyvatelé Malvín nemusejí být neklidní, ale musejí si jasně uvědomit, že Argentina se nikdy tohoto legitimního požadavku (svrchovanosti nad ostrovy) nevzdá“.

Britové chtějí ještě v tomto pololetí zahájit v moři u ostrovů ropný průzkum. Argentina proti tomu s ohledem na své historické nároky protestuje. Původně neobydlené ostrovy ležící asi 500 kilometrů od argentinských břehů převzala Argentina v roce 1820 z titulu nástupnictví po Španělsku. Britové je ovládli v roce 1833. V roce 1982 se jich Argentina pokusila znovu zmocnit, ale utrpěla těžkou porážku. Obyvatelstvo ostrovů se hlásí k Británii. Argentina a celý španělský a francouzský svět používá jména Malvínské ostrovy, pro anglosaský svět jsou to Falklandské ostrovy.

Falklandské ostrovy
Zdroj: ČT24