Ukrajinský soud projednává odvolání Tymošenkové kvůli volbám

Kyjev - Ukrajinský správní soud začal posuzovat odvolání poražené kandidátky v prezidentských volbách Julije Tymošenkové. Premiérka v žalobě tvrdí, že volby byly zmanipulované. Týká se to podle ní více než milionu hlasů, které byly zfalšované nebo špatně spočítané. Soud má na rozhodnutí dva dny, do té doby je platnost výsledků pozastavena. Budovu soudu střeží skoro dvě stovky policistů.

Svému protivníkovi Tymošenková ve volbách podlehla o 3,48 procenta, to znamená o zhruba 890 000 hlasů. Na jednání soudu se dostavila osobně v doprovodu svých stoupenců.

Tymošenková se s žalobou na soud obrátila přesto, že mezinárodní pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), kteří na průběh voleb dohlíželi, jasně řekli, že hlasování bylo spravedlivé. Uznale se o volbách vyjadřoval i někdejší spojenec Tymošenkové a dosluhující prezident Viktor Juščenko.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková:

„Nepřišla jsem bránit volby, ale Ukrajinu. Nechci, aby budoucnost mojí země stavěla na pokrytectví a podvodech, jak jsme to viděli v druhém kole prezidentských voleb.“

Janukovyčova strana zahájila kroky k sesazení Tymošenkové

Janukovyč byl oficiálně vyhlášen vítězem voleb v neděli. Druhé, rozhodující kolo ukrajinských voleb se konalo 7. února. Podle rozhodnutí ukrajinského parlamentu se inaugurace nového prezidenta má konat 25. února. Soud slibuje, že rozhodne ještě před tímto datem. Jen málo komentátorů očekává, že by Tymošenková u soudu uspěla. Janukovyčova Strana regionů dnes navíc zahájila v parlamentu kroky k sesazení vlády Tymošenkové.