Podněstří žádá Moskvu o ochranu před protiraketovým štítem USA

Moskva – Separatistická oblast Moldavska podporovaná Moskvou, takzvaná Podněsterská republika (Podněstří), požádala Rusko o vojenskou ochranu před protiraketovým systémem USA v Rumunsku. Podle dnešní zprávy ruského listu Nězavisimaja gazeta by v Podněstří mohly být rozmístěny ruské taktické rakety Iskander. „Nejsme proti přítomnosti ruských jednotek se všemi druhy zbraní na našem území,“ řekl na dnešní tiskové konferenci prezident tohoto separatistického proruského regionu v Moldavsku Igor Smirnov.

Ruský list napsal, že Podněstří adresovalo svou žádost Moskvě neveřejně a Rusko na výzvu zatím nijak nereagovalo. Prezident Podněstří Igor Smirnov prý podle listu doufá, že ruský prezident Dmitrij Medveděv dostojí svému slibu z loňského roku, kdy se údajně v Soči zavázal, že Rusko ochrání bezpečnost svých občanů v Podněstří.

„Podněsterská republika“ je nejvýchodnější část Moldavska, která je osídlena ruskojazyčným obyvatelstvem a která se za tiché podpory Moskvy odtrhla od Moldavska v roce 1990. Separatisté a moldavské síly proti sobě v roce 1992 vedli krátkou válku a Podněstří ji neprohrálo hlavně proto, že ho podpořily místní ruské jednotky. Formálně zůstává oblast součástí Moldavska, které ale nemá v enklávě u hranic s Ukrajinou prakticky žádný vliv.

Rusko má v Podněstří kontingent vojáků

Rusko v Podněstří od války udržuje kontingent mírových jednotek o síle 500 mužů. Podle moskevského rozhlasu separatistický režim už několikrát žádal Moskvu o zvýšení jejich počtu nejméně na čtyřnásobek, avšak zatím bez výsledku.

Rumunsko počátkem února oznámilo, že je připraveno rozmístit na svém území prvky americké protiraketové obrany. Minulý pátek se stejným návrhem přišlo i sousední Bulharsko. Spojené státy návrhy přivítaly, ale Moskva dala najevo znepokojení. Velení ruských ozbrojených sil označilo americký plán za přímé ohrožení ruské bezpečnosti.

O raketách Iskander jako odpovědi na americké plány hovořil loni ruský prezident Dmitrij Medveděv. Ještě v souvislosti s vojenským programem, který počítal s rozmístěním protiraketové obrany v Česku a Polsku, tehdy Medveděv varoval, že Rusko umístí rakety Iskander v pobaltské enklávě Kaliningradu. Když prezident USA Barack Obama původní koncepci protiraketové obrany zrušil, Moskva od svého záměru v Kaliningradu upustila.

Ruští vojáci v Jižní Osetii
Zdroj: ČT24