Brazílie znovu žije v rytmu samby – v Riu začíná karneval

Rio de Janeiro - Brazílie po roce ožívá tradičním karnevalem samby. Ulice Rio de Janeira se promění v pestrobarevnou přehlídku dvanácti špičkových škol samby. Extravagantní kostýmy, obrovské alegorické vozy, spoře oděné tanečnice, frenetické bubny - na to všechno se opět přijedou do Brazílie podívat statisíce turistů. Letošní karneval se dostal do hledáčku médií i kvůli tomu, že se jedna ze škol samby rozhodla vyslat jako svou královnu teprve sedmiletou dívku.

Jednotlivé školy, které čítají tisíce tanečníků a hudebníků, utratily i letos za výpravu, alegorické vozy i kostýmy miliony dolarů. Například škola Beija-Flor, která je favoritkou brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, letos investuje téměř čtyři miliony dolarů. Z této částky 1,5 milionu získala od brazilské metropole Brasílie, kterou chce letos na přehlídce uctít. Nikoliv politicky, nýbrž poeticky, prohlašuje umělecký šéf školy Alexandre Louzada.

Svým vystoupením chce uctít půl století jeho existence, dělníky, kteří se na stavbu metropole sjížděli ze všech koutů Brazílie, a zejména jejího architekta Oscara Niemeyera, jenž oslavil už 102. narozeniny. Ten je například autorem i samotného sambodromu na třídě Marques de Sapucaí.

Každý rok se na nejslavnější karneval na světě sjíždějí známí představitelé zábavního průmyslu. Letos by přehlídku škol samby měla v Riu sledovat i zpěvačka Madonna, kterou pozval guvernér státu Rio de Janeiro Sérgio Cabral.

Témata tanečních představení se ale budou zřejmě velmi různit - škola Uniao da Ilha uctí Španělsko tématem „Don Quijote, rytíř nemožných snů“.

Riodejaneirský soud letos zrušil obecní dekret, který zakazoval používání symbolů katolické církve na alegorických vozech, na nichž se současně vlní tanečnice s obnaženým poprsím. Tři roky starý dekret zakazující používání křížů a soch svatých podle justice porušuje právo na svobodu vyjadřování a představuje předběžnou cenzuru. Školy samby se ovšem stejně musejí řídit článkem trestního řádu, který zakazuje „veřejné hanobení kultovních předmětů“. Na používání symbolů ale vždy poukazovala pouze katolická církev.

Už týden vedou také brazilští zdravotníci tradiční kampaň, při níž mohou letos zájemcům rozdat 59 milionů prezervativů a jejímž cílem je zabránit v co největší míře šíření pohlavních chorob i AIDS. Brazilský ministr zdravotnictví José Gomes Temporao zdůraznil, že letošní kampaň je zaměřena především na mladé ženy a homosexuály.