Po půl století navštívil Prahu znovu někdo z Gagarinů

Praha - Loutky a panenky v národních krojích přivezl sovětský kosmonaut a první člověk ve vesmíru Jurij Gagarin své dceři z návštěvy Prahy, kam v roce 1961 zavítal bezprostředně po svém slavném letu. Jelena Gagarinová panenky jako dítě milovala a dodnes si na ně pamatuje, jak uvedla v rozhovoru pro Českou televizi. V těchto dnech sama navštívila Prahu, kde organizuje velkou výstavu z kremelských sbírek.

Gagarinová upřesnila, že za myšlenkou uspořádat výstavu stojí Dmitrij Medveděv a Václav Klaus. Výstava bude napřesrok v prosinci na Pražském hradě a podle všeho ji oba prezidenti slavnostně zahájí. Měla by trvat asi tři měsíce. Dcera slavného otce, která je ředitelkou uměleckých galerií moskevského Kremlu, se podle svých slov rozhodla soustředit pražskou výstavu na kulturně nejzajímavější epochu historie Ruska: na sedmnácté století a počátek vlády Romanovců. Právě v jejich období se Kreml stal klenotnicí i pokladnicí nejvzácnějších uměleckých i historických památek.

Praha byla první zahraniční metropolí, kterou Jelenin otec po svém kosmickém letu navštívil. Ona sama si na to nevzpomíná a přiznává, že Gagarin o svých služebních záležitostech doma moc nehovořil. Jeho cestu do Československa si podle svých slov spojuje právě s českými panenkami v národních krojích.