Za sexuální skandál poslal soud za mříže dva polské politiky

Varšava – Na dva roky a tři měsíce poslal polský soud do vězení bývalého vicepremiéra a předsedu populistické strany Sebeobrana Andrzeje Leppera za to, že požadoval a přijímal sexuální služby od svých kolegyň ve straně. Pětiletý trest dostal také bývalý místopředseda Sebeobrany a někdejší poslanec Stanislav Lyžwiński. Lepper ani Lyžwiński dnes k soudu nepřišli, proti rozsudkům se mohou ještě odvolat.

Skandál v Sebeobraně vypukl v prosinci 2006, kdy byla ještě ve vládní koalici. Jedna z bývalých členek Aneta Krawczyková tvrdila, že dostala stranickou legitimaci výměnou za pohlavní styk s představiteli hnutí, mimo jiné s Lyžwińským a Lepperem. Oba muži to popřeli. Testy DNA poté vyloučily, že by některý z nich byl otcem dítěte Krawczykowé. „Krawczyková před soudem lhala. Nevím, v jaké zemi to žijeme,“ reagoval Lepper na rozsudek v televizi TVN24. „Moje svědky nikdo nevyslechl. Ten případ beztak vyhraju, odvolám se,“ oznámil.

Skandál před Vánocemi roku 2006 otřásal polskou politickou scénou. Opozice žádala odvolání Leppera, který si nakonec křeslo ve vládě udržel až do léta následujícího roku. Při podzimních předčasných volbách se pak Sebeobrana, strana s levicově národoveckou orientací, už do parlamentu nedostala a Leppera přestala chránit poslanecká imunita.