Europoslanci budou schvalovat Evropskou komisi

Štrasburk - Evropský parlament bude dnes ve Štrasburku hlasovat o nové Evropské komisi. Její schvalování bylo odloženo kvůli odstoupení bulharské kandidátky Rumjany Želevové kvůli nejasnostem s jejím daňovým přiznáním. Očekává se, že sbor komisařů, mezi nimiž je i český zástupce Štefan Füle, bude bez větších problémů europoslanci schválen. Většina z 22 českých europoslanců ovšem komisi nepodpoří.

Staronový předseda Evropské komise José Barroso dnes slíbil europoslancům, že s nimi bude v příštích pěti letech úzce spolupracovat. Evropský parlament čeká odpoledne klíčové hlasování o novém sboru komisařů a vše nasvědčuje tomu, že zákonodárci komisi schválí. Od některých členů parlamentu nicméně zaznívá vůči Barrosovi i některým navrženým komisařům místy i poměrně tvrdá kritika.

„Je potřeba, aby Evropa mluvila jedním hlasem,“ řekl dnes Barroso před europoslanci. Narážel na četné případy z minulosti, kdy zájmy různých států třeba v zahraniční politice či obchodních otázkách vedly k tomu, že EU působila ve světě jako rozháraný a nejednotný spolek. Různé instituce EU rovněž zastávaly v řadě záležitostí různé pozice.

Podle Barrosa navíc Evropa zatím nemá přiměřené místo ve světě. Podle některých poslanců se to ukázalo kupříkladu na nedávné mezinárodní konferenci o klimatu v Kodani, která skončila krachem. EU na ní sice chtěla hrát jednu z hlavních rolí, ale to se nestalo.

„Budeme samozřejmě hlasovat pro váš sbor komisařů,“ vzkázal předsedovi EK šéf nejsilnější, lidovecké frakce v EP Joseph Daul. Jeho skupina stála za Barrosem, už když byl předseda nové EK vybírán.

Naopak velké problémy s Barrosem měli socialisté, z nichž ho loni podpořila jen část. Lídr druhého největšího parlamentního seskupení Martin Schulz byl kritický i dnes, když Barrosovi vytýkal rozřazení resortů mezi jednotlivé adepty na eurokomisaře. Ocenil, že Barroso při vyjednávání s parlamentem o spolupráci učinil vstřícné kompromisy, neřekl však jasně, zda jeho skupina komisi složenou z 18 mužů a devíti žen odsouhlasí. To se ukáže až po debatě, i když podle dřívějších prohlášení by většina socialistů měla komisi podpořit. Ne zcela jasná vyjádření zaznívala i od některých dalších frakcí.

Komise má už na startu zpoždění

Evropská komise v 27členné unii dohlíží na dodržování platných pravidel i připravuje nové normy. Čech Füle bude mít na starosti další rozšiřování bloku a takzvanou sousedskou politiku. Komisi bude předsedat José Barroso, který stojí i v čele nyní končícího týmu.

Dosavadní sbor, v němž byl z Česka Vladimír Špidla, měl původně skončit už loni na podzim. Zpozdilo se však zahájení účinnosti Lisabonské smlouvy o reformě unijních struktur a spolu s tím i celý proces jmenování nové komise.

Původně se o komisi mělo hlasovat již 26. ledna. To však zmařilo stažení bulharské kandidátky Rumjany Želevové, kterou europoslanci po jejím slyšení velmi ostře kritizovali, a hrozilo, že by mohla kvůli tomu padnout celá komise. Zákonodárný sbor totiž nehlasuje o jednotlivých kandidátech, nýbrž o sboru jako celku. Bulharsko nakonec do EK vyslalo dosavadní viceprezidentku Světové banky Kristalinu Georgievovou.