Zneužívání žáků jezuitského gymnázia je promlčeno

Berlín - Případy sexuálního zneužívání žáků na berlínské katolické škole Canisius-Kolleg ze 70. a 80. let už jsou promlčeny. Potvrdil to dnes mluvčí berlínského státního zastupitelství Martin Steltner. To by znamenalo, že zločiny, jichž se na elitní škole údajně několik let dopouštěli nejméně dva bývalí členové jezuitského řádu, už nelze právně trestat.

Justice však podle Steltnera nyní zkoumá zhruba 20 podezřelých případů. Jen v Berlíně se přitom přihlásilo 30 údajných obětí zneužívání. Kromě toho v posledních dnech prolomily mlčení pravděpodobné oběti z dalších katolických škol v různých částech Německa a dokonce v Chile a ve Španělsku.

Podle magazínu Der Spiegel zaregistrovala německá biskupství a arcibiskupství v uplynulých letech přes 90 případů možného zneužívání dětí ve svých vzdělávacích zařízeních. Německá média už minulý týden psala, že ve většině dosud odhalených případů zneužívání zřejmě nepřipadá v úvahu nějaké odškodnění právě kvůli promlčení. Na tento druh sexuálního zneužívání se údajně vztahuje promlčecí doba deseti let od okamžiku, kdy poškozený dosáhne 18 let.