Na tři sta státníků jedná v Mnichově na bezpečnostní konferenci

Mnichov (Německo) - Bavorské hlavní město Mnichov ode dneška do neděle hostí čtyřicátou šestou mnichovskou bezpečnostní konferenci. Ke stěžejním tématům konference budou patřit jaderné odzbrojování, energetická bezpečnost, vývoj v Afghánistánu a na Blízkém východě i budoucnost NATO. Na tři sta státníků z celého světa bude diskutovat také o nové evropské bezpečnostní architektuře poté, co americký prezident Barack Obama loni odvolal plány svého předchůdce na rozmístění prvků protiraketového deštníku v Česku a Polsku.

Nejočekávanějším příspěvkem k této otázce bude pravděpodobně sobotní vystoupení ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, jehož země měla v minulosti k záměrům Washingtonu ve střední Evropě velké výhrady. Význam fóra svého času podtrhl i exprezident Vladimir Putin, který právě v Mnichově v roce 2007 masivní kampaň proti americkému plánu odstartoval.

Vedle nové evropské raketové koncepce USA a NATO, spočívající v rozmístění mobilních obranných střel proti raketám středního a krátkého doletu, by tentokrát měl šéf ruské diplomacie hovořit o rozšiřování Severoatlantické aliance, které Moskva také sleduje se znepokojením, nebo o důsledcích předloňského rusko-gruzínského vojenského konfliktu.

„Říše středu“ potvrzuje rostoucí význam

Stejně netrpělivě jako projev Lavrova je očekáván páteční zahajovací proslov čínského ministra zahraničí Jang Ťie-čch'a. Představitel pekingské vlády vystoupí na této akci, která se tradičně zaměřuje hlavně na evropskou a transatlantickou bezpečnostní problematiku, vůbec poprvé a jeho pozvání potvrzuje rostoucí význam Číny ve světové politice.

Mottem letošního setkání předních světových státníků je výzva „Už žádné výmluvy“. „Po slibech z posledních let musejí nyní následovat činy,“ vysvětlil výběr leitmotivu 46. ročníku největší akce svého druhu na světě její předseda, bývalý náměstek ministra zahraničí a německý velvyslanec v USA a Británii Wolfgang Ischinger.

Konference se zúčastní i John McCain a John Kerry 

Týden po londýnské konferenci o Afghánistánu budou mít podle něj účastníci například ideální příležitost znovu probrat reálnost závazků dosažených v britské metropoli, které mají vést ke stabilizaci a obnově této středoasijské země. O budoucnosti Afghánistánu bude v Mnichově mluvit mimo jiné tamní prezident Hamíd Karzáí nebo zvláštní americký vyslanec pro Střední východ Richard Holbrooke.

Americkou delegaci v Bavorsku tento rok povede Obamův bezpečnostní poradce James Jones. Spolu s ním přijede náměstek ministryně zahraničí James Steinberg a bývalí prezidentští kandidáti John McCain a John Kerry. Ruskou vládu bude vedle Lavrova reprezentovat také vicepremiér a někdejší ministr obrany Sergej Ivanov.

První mnichovské vystoupení podstoupí i Anders Fogh Rasmussen   

Hostitelské Německo budou zastupovat ministr zahraničí Guido Westerwelle a šéf resortu obrany Karl-Theodor zu Guttenberg. Oba na mnichovské bezpečnostní konferenci vystoupí poprvé stejně jako nový generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Ten se představí v nedělním panelu věnovaném nové koncepci Severoatlantické aliance, na němž promluví i bývalá americká ministryně zahraničí a česká rodačka Madeleine Albrightová.

Za ČR měl být v Mnichově šéf diplomacie Jan Kohout. Po jeho nedávných zdravotních problémech ale ministr ve čtvrtek svou účast odvolal. Česko tak v bavorské metropoli bude zastupovat velvyslanec v Německu Rudolf Jindrák.