Írán otestoval raketu a poslal do vesmíru myš a želvy

Teherán - Írán úspěšně otestoval raketu schopnou vynést na oběžnou dráhu satelit. Tamní média nezmiňují technické parametry střely Kavošgar 3. Některé západní státy se ale obávají, že tyto nosiče s dlouhým doletem může Teherán využít i jako balistické střely s vojenskými hlavicemi. Írán takový záměr popírá. Podobné zkoušky jako tu dnešní Írán provedl už před dvěma lety. Bílý dům dnes vypuštění rakety označil za provokaci.

„Írán s úspěchem testoval vesmírnou raketu Kavošgar 3, vlastní výroby, nesoucí experimentální kosmickou kabinu,“ oznámila íránská televize. Uvnitř kabiny vyletěli do vesmíru spolu s raketou i dvě želvy, myš a červi. Do budoucna má ale Teherán větší ambice. „Je skvělé, že byly do vesmíru vyslány živé bytosti za účelem experimentů a že se vrátí zpátky na zem. Je to úžasný průlom… doufáme, že budeme brzy moci vyslat do vesmíru vlastní kosmonauty,“ prohlásil prezident Mahmúd Ahmadínežád.

Teherán dnes rovněž představil tři nové vyvíjené satelity a nosnou raketu Simurgh. Ta by měla za dva roky vynést stokilogramovou družici na oběžnou dráhu vzdálenou 500 kilometrů, oznámil íránský ministr obrany Ahmad Vahídí.

Teherán přitom raketu Kavošgar testoval už před dvěma lety. Dvě předchozí íránské rakety typu Kavošgar nesly do vesmíru zařízení, která sbírala informace o cestě, tlaku, větru a teplotě a posílala je zpět na Zemi. Jiná nosná raketa Safír 2 pak vynesla v únoru roku 2009 na oběžnou dráhu vůbec první íránský satelit Omíd.

Západní státy se obávají, že technologie dlouhého doletu užívané k umísťování satelitů na orbit může Írán využít k odpalování válečných hlavic, i když Írán popírá, že by měl něco takového v úmyslu.

Írán úspěšně otestoval raketu schopnou vynést na oběžnou dráhu satelit.
Zdroj: ČT24