Dzurinda 12. června do slovenského parlamentu kandidovat nebude

Bratislava - Parlamentní volby na Slovensku se uskuteční 12. června. Volební průzkumy jasně favorizují současný vládní Směr-sociální demokracii (Směr-SD) premiéra Roberta Fica. Bývalý premiér a předseda nejsilnější opoziční Slovenské demokratické a křesťanské unie-Demokratické strany (SDKU-DS) Mikuláš Dzurinda nebude kvůli spornému financování své strany kandidovat. Fico stojí v čele vlády od volebního vítězství v červnu 2006.

Politické strany musí odevzdat kandidátní listiny do 14. března. Na parlamentní volby se nevztahuje předvolební moratorium, které by omezovalo kampaň politiků. V den hlasování ale nesmějí být zveřejňovány žádné předběžné výsledky voleb.

Dzurinda své rozhodnutí nekandidovat zdůvodnil především snahou dosáhnout toho, „aby ve volební kampani šlo o lidi, o programy a o skládání účtů Robertem Ficem a jeho vládou“. Premiér chce podle Dzurindy kritikou SDKU-DS odpoutat pozornost od skutečných problémů země. Nejsilnější opoziční strana čelí v současné době kritice kvůli způsobu, jakým se v předcházejícím volebním období vyrovnala s dluhem ve výši asi 22 milionů slovenských korun (asi 19 milionů korun českých). Podle Fica se sporným financováním a příspěvky od fiktivních dárců zapojila do „praní špinavých peněz“. Dluh převzala soukromá společnost.

Telefonát Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

V novodobé historii Slovenska se zatím konaly čtvery volby do Národní rady. Podle posledního průzkumu agentury Focus by se do 150členného parlamentu dostali zástupci osmi politických stran. Volby by jednoznačně vyhrál Směr-sociální demokracie (41,4 procenta hlasů), na druhém místě by se značným odstupem skončila opoziční Slovenská demokratická a křesťanská unie-Demokratická strana (15,2 procenta hlasů). Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do parlamentu by překonaly také koaliční Lidová strana-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) a Slovenská národní strana (SNS), opoziční Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) a Strana maďarské koalice (SMK) a dále dosud neparlamentní strany Most-Híd a SaS.