Příběh psího hrdiny z Polska končí. Zůstane s meteorology

Varšava – Voříšek, který na kře v mrazivém počasí doputoval po Visle až do Baltského moře, zůstane u meteorologů, kteří jej z ledu vysvobodili. Přestože byl o psa velký zájem a postupně se přihlásili čtyři lidé, podle nichž jim voříšek patřil, původní majitel se nenašel. Pes, který získal od svých zachránců jméno Baltik (podle lodi Balitca), proto zůstane podle mluvčí Ewy Baradziej-Krzyzakowské v péči Mořského rybářského institutu. Psa ještě čeká několik prohlídek u veterináře.

V polovině týdne jej asi 27 kilometrů od břehu v Gdyňském zálivu vytáhli záchranáři na palubu své lodi. Na kře cestoval nejméně 120 kilometrů, možná i více. Neví se totiž, kde se s ním kra utrhla a kde tedy jeho nedobrovolné putování začalo.

„Důstojníci viděli, že se na kře něco hýbe. Když jsme se dostali blíž, zjistili jsme, že to je pes, který se ze všech sil snaží nesklouznout do vody,“ vypráví velitel polské lodi Jan Jochim. Média pak dala zachráněnému psovi jméno Mišiak, ale posádka plavidla si jej už pojmenovala podle lodi Baltica, která mu pomohla k záchraně.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Záchranáře pochválil i prezident

Hrdina se po vysvobození ocitl na předních stránkách novin. Čtyři lidé se na něj jeli do Gdyně podívat, voříšek ale nikoho z nich nepoznal. Psí zachránci obdrželi desítky mailů a telefonátů od potenciálních zájemců, dopis jim poslal i polský prezident. „Prezident Lech Kaczynski gratuluje posádce za skvěle provedenou záchrannou operaci. Speciální poděkování a uznání vyjádřil i kapitánovi lodi,“ řekla Krzyzakowská.

Polský voříšek na zamrzlé Visle
Zdroj: ČT24/www.se.pl