Dva týdny do období dešťů zůstávají Haiťané bez přístřeší

Port-au-Prince – Karibská republika Haiti se nadále potýká s následky ničivého zemětřesení, které ji zasáhlo 12. ledna. Světová zdravotnická organizace hlásí nárůst průjmu, tetanu a spalniček. Množí se snaha lidí utéct z postižených oblastí, a to buď do bezpečnějších míst v zemi, nebo na jiné ostrovy v Karibiku. Ředitel nadace ADRA Jan Bárta, která na ostrově distribuuje humanitární pomoc, navíc upozornil na to, že do čtrnácti dnů začne na Haiti období dešťů, statisíce lidí přitom stále nemají střechu nad hlavou.

„To, co kolem sebe vidím, jsou lidé, kteří se právě probouzejí na ulicích, kde leží a spí. To je asi největší problém, protože do čtrnácti dnů přijde období dešťů a lidé jsou zatím bez provizorních přístřeší. Největší tlak je sehnat přibližně 200 000 stanů,“ řekl Bárta. „Řada lidí se stěhuje ke svým příbuzným třeba do bezpečnějších částí ostrova na východ a to znamená nedostatek potravin v místech, kam se lidé uchylují. To je další obrovský problém,“ dodal.

Námořní policie na britských ostrovech Turks a Caicos v Karibiku zadržela loď s asi stovkou haitských uprchlíků, kteří se snažili z ostrova utéct. Haiťané včetně malých dětí urazili v bárce asi 150 kilometrů. Zatím byli ubytováni ve sportovním komplexu na ostrovech. Deportace uprchlíků zpět na Haiti, které 12. ledna poničilo silné zemětřesení, totiž byly minulý týden pozastaveny. Po řádění živlu zůstalo na Haiti až 200 000 mrtvých, statisíce zraněných a asi 1,5 milionu lidí bez domova.

Telefonát Jana Bárty (zdroj: ČT24)

2000 amputací, žádné tišící prostředky, šíření nemocí

Přestože na Haiti zasahují stovky humanitárních organizací, čelí ostrov stále vážnému nedostatku zdravotnických potřeb. Mluvčí WHO Paul Garwood zdůraznil, že nemocnice potřebují dodávky berlí, obvazů, ale také antibiotika a prostředky tišící bolest, jako je například morfium. Chirurgové provedli již více než 2000 amputací a denně se jejich počet v haitských nemocnicích zvýší o dalších 30 až 100.

V humanitárních táborech se navíc začínají šířit průjmy, spalničky a tetanus. „Nemocní jsou hlášeni i z humanitárních táborů, což je vzhledem k tamější velké koncentraci osob velmi znepokojivé,“ řekl Garwood. Haitská vláda ve spolupráci s Dětským fondem OSN (UNICEF) a WHO zahájí příští týden mezi obyvatelstvem očkování. Podle odhadů je v zemi očkováno pouze asi 58 procent dětí.

Obnova země se počítá na desetiletí

S ubíhajícími dny od katastrofy se objevují úvahy o nápravě škod. Podle oficiálních odhadů OSN bude nutné od základu přestavit 75 procent plochy haitské metropole Port-au-Prince. Pracovní týmy již v těchto dnech začaly s odklízením trosek. „Myslím si, že obnova země si vyžádá mnohem více než deset let, spíše několik desetiletí, a to je pro rozvoj Haiti velký krok zpátky. Nezačínáme tady od nuly, ale od minusových hodnot,“ konstatoval hlavní představitel humanitární mise OSN na Haiti Edmond Mulet.