Soud bude projednávat pokus o vraždu karikaturisty Westergaarda

Aarhus (Dánsko) – Před soudem dnes stane Somálec, který chtěl zabít dánského karikaturistu Kurta Westergaarda. Zpovídat se bude ze dvou pokusů o vraždu, terorismu a porušení dánského zákona o zbraních. Hrozí mu až doživotní vězení. Islamisté nemůžou kreslíři odpustit karikaturu proroka Mohameda s turbanem ve tvaru bomby. Kresba kreslíře Westergaarda se stala v západních médiích symbolem svobody slova, v muslimském světě symbolem odporu.

Útočník na Nový rok rozbil okno Westergaardova domu, vnikl dovnitř a lámanou angličtinou vykřikoval, že ho zabije. Kreslíř se i se svou pětiletou vnučkou ukryl do speciální bezpečnostní místnosti a spustil bezpečnostní alarm. Během chvíle na místo dorazila dánská policie. Novoroční útok byl už třetím v pořadí, a tak je Westergaardův dům pod stálým dohledem. Na kreslířovu hlavu radikální islamisté vypsali odměnu milion dolarů.

„Díky bohu bezpečnostní opatření zafungovala a neskončilo to tragicky. Útočník je podezřelý z napojení na somálskou teroristickou organizaci v al-Šabáb a taky al-Káidu,“ podotkl šéf dánské zpravodajské služby PET Jacob Scharf.

Reportáž Víta Krčmáře (zdroj: ČT24)

Zveřejnění karikatur vyvolalo v roce 2005 velkou vlnu hněvu a ostré protesty muslimů jak v Dánsku, tak v zahraničí. Muslimům se přitom nelíbila jen karikatura, na níž má Mohamed turban jako bombu, celkem bylo publikováno 12 kreseb, které následně převzala i další zahraniční média. 

Karikatura proroka Mohameda
Zdroj: ČT24