Venezuelská vláda vypnula protichávezovské kabelové televize

Caracas - Šest kabelových televizí ve Venezuele přestalo vysílat. Vypnout je nechala tamní vláda, protože nerespektovaly nařízení o obsahu programu. Podle nedávno vydaného dekretu měly například přenášet všechny projevy prezidenta Cháveze. Zrušené televizní kanály však jeho levicový režim kritizovaly. Ministr pro veřejné práce Diosdada Cabello řekl, že v zemi mohou vysílat jen takové stanice, které se podrobí venezuelským zákonům.

Nejvlivnější mezi vypnutými televizemi je opoziční kanál RCTV. Podle prezidenta konsorcií kabelových televizí Maria Seijase jsou dalšími vypnutými televizemi kanály Ritmo Son, Momentum, America TV, American Network a TV Chile. RCTV měla s prezidentem Chávezem obtíže už v minulosti. V roce 2007 jí Chávez odmítl prodloužit vysílací licenci a obvinil ji, že v roce 2002 podporovala pokus o státní převrat, když prý nepřetržitě vysílala přímé přenosy z protestních akcí proti Chávezovi.

Chávez v poslední době čelí vzrůstající kritice domácí opozice kvůli uzurpaci moci, ale také kvůli hospodářským potížím, jež se projevují hlavně přerušováním dodávek elektřiny a pitné vody a také rychlým znehodnocováním domácí měny.

Na poli telekomunikací a televizního vysílání Chávez v posledních letech investoval hlavně do vybudování provládních vysílačů včetně televizního vysílače Telesur, který by podle Cháveze měl být jakýmsi protipólem levicové Latinské Ameriky vůči vysílání americké stanice CNN.