Polanski se dnes dozví, kde uslyší rozsudek za sex s nezletilou

Los Angeles - Zda režisér Roman Polanski uslyší rozsudek za sex s nezletilou Samanthou Gaimerovou v domácím vězení ve Švýcarsku, nebo se bude muset vrátit do Spojených států, na to by dnes měl odpovědět soud v Los Angeles. Filmová legenda totiž ústy svého obhájce požádala, aby se o jeho dalším osudu rozhodlo v jeho nepřítomnosti. Přestože žalobce byl původně proti, teď to vypadá, že by na návrh filmařových obhájců mohl přistoupit.

Právníci Romana Polanského souzeného za sex v roce 1977 s tehdy třináctiletou dívku vidí případ jasně. Režisér si už svůj trest odpykal. Strávil totiž dvaačtyřicet dní ve vězení a podrobil se psychiatrickému posudku. Obhájci tvrdí, že tak zněla tehdejší dohoda se soudcem. „Roman už dávno za své hříchy zaplatil. Popel si už na hlavu sypal,“ prohlásil herec Daniel Olbrychski.

Geimerová vyzvala ke zrušení obvinění

Reportáž Víta Krčmáře (zdroj: ČT24)

Jenže pohlavní styk s nezletilou je jedním z trestných činů, který se ve Spojených státech nedá promlčet. „Situace je komplikovaná tím, že čin byl spáchán. Chápu obránce, i když vůči právu si musíme být všichni rovni,“ řekl polský prezident Lech Kaczyński. Ke zrušení Polanského obvinění vyzvala i sama Geimerová. Pozornost médií jí totiž vadí - působí jí zdravotní problémy a komplikuje zaměstnání.

Od útěku ze Spojených států v roce 1978 žil Polanski ve Francii. Do Ameriky si nepřiletěl ani v roce 2003 převzít Oskara za film Pianista. Kromě toho má slavný režisér na kontě snímky jako Rosemary má děťátko nebo Čínská čtvrť.