Janukovyčova strana obvinila Tymošenkovou z velezrady

Kyjev - Ukrajinská Strana regionů - vítěze prvního kola prezidentských voleb Viktora Janukoviče - obvinila premiérku Julii Tymošenskovou z velezrady. Případ se týká víc než dvou tisíc Gruzínců, kteří se chtěli zaregistrovat jako volební pozorovatelé. Vybrali si Doněck, kde má Janukovyč silnou podporu. Podle něj je tam poslala Tymošenková po spiknutí s gruzínským prezidentem Michailem Saakašvilim, aby volby narušili. Janukovič se netají tím, že chce uznat samostatnost odtržených gruzínských oblastí Jižní Osetie a Abcházie. Tábor Tymošenkové obvinění z přípravy provokace rozhořčeně odmítl.

Poslankyně Strany regionů Jelena Bondarenková v ukrajinské televizi prohlásila, že Tymošenková, která skončila ve volbách za Janukovyčem a spolu s ním postupuje do druhého kola, chce „s pomocí cizí mocnosti prezidentské volby zmařit“. Vedení strany obvinilo Tymošenkovou, že plán tajně připravila ve spolupráci s gruzínským prezidentem Michailem Saakašvilim.

Událost je podle místních novinářů vyvrcholením kauzy gruzínských pozorovatelů, která začala už týden před volbami. Ukrajinská ústřední volební komise obdržela 11. ledna žádost více než dvou tisíc Gruzínů o přiznání statusu zahraničního pozorovatele. Protože celkový počet dosud zaregistrovaných volebních pozorovatelů v té době dosahoval tří tisíc, vzbudil vysoký počet žádostí z malého kavkazského státu okamžitou pozornost. Žádost většiny gruzínských pozorovatelů byla odmítnuta.

Prezident Saakašvili oznámil, že gruzínští pozorovatelé přijeli na Ukrajinu na pozvání samotných Ukrajinců a jejich pobyt zde byl dohodnut se „všemi místními politickými stranami“. Cílem pozorovatelů je podle gruzínského prezidenta „poskytnout ukrajinskému lidu maximální a solidární pomoc“. Gruzínský prezident oznámil, že jeho země vyšle na Ukrajinu pozorovatele i na druhé kolo prezidentských voleb 7. února, „pokud o to ukrajinská strana opět požádá“.

O výsledku ukrajinských voleb může rozhodnout třetí v pořadí

Přestože vítězi prvního kola ukrajinských prezidentských voleb se podle očekávání stali houževnatý šéf opoziční Strany regionů Viktor Janukovyč a charismatická ministerská předsedkyně Julija Tymošenková, komentáře dnešního kyjevského tisku za hlavní politickou hvězdu země označují třetího v pořadí - bývalého šéfa ukrajinské národní banky Serhyje Tyhypka, který skončil v nedělních volbách třetí s 13 procenty hlasů. Právě Tyhypko se stává hlavním předmětem zájmu obou uchazečů o nejvyšší úřad, Janukovyče i Tymošenkové. Jeho poměrně silná voličská základna může být rozhodující pro druhé kolo.