Šefčovič poslance EP ujišťoval, že je proti jakékoli diskriminaci

Štrasburk/Brusel - Slovenský kandidát na post eurokomisaře Maroš Šefčovič odmítl nařčení maďarského europoslance Jószefa Szájera, že se dříve dopustil diskriminace Romů. Hned na počátku svého dnešního vystoupení před europoslanci ve Štrasburku ujišťoval, že je proti jakékoli diskriminaci.

Maďarský europoslanec Jószef Szájer z nejsilnější, lidovecké frakce totiž v minulých dnech připomněl údajný Šefčovičův výrok, že Romové zneužívají slovenský sociální systém.

„Ctím dodržování lidských práv. Odmítám diskriminaci na jakémkoli základě a jsem silným zastáncem sociálního začlenění,“ řekl hned na úvod zhruba tříhodinového slyšení.

Během něho kladou poslanci kandidátům nejrůznější dotazy, aby otestovali jejich znalosti a kvalifikaci pro oblast, kterou by měli ve sboru komisařů zastávat. V případě slovenského kandidáta jde o post místopředsedy komise zodpovědného za institucionální záležitosti a administrativu.

O komisi se rozhodne 26. ledna

Maroš Šefčovič už s působením v komisi má určitou zkušenost, neboť se nedávno stal komisařem pro vzdělání. Než na tomto místě vystřídal Slováka Jána Figeľa, byl slovenským velvyslancem při EU. „Evropským tématům se věnuji již více než 15 let,“ podotkl Šefčovič.

Slyšení s adepty na budoucí členy komise pod vedením Josého Barrosa by měla skončit v úterý. Pak by měly výbory, před nimiž kandidáti podle dané oblasti hovořili, dát svá stanoviska. Následovat by měla rozprava v plénu a 26. ledna by měl parlament hlasovat o komisi jako celku.

Evropský parlament
Zdroj: ČT24