Chaos a zoufalství na Haiti

Port-au-Prince - Tisíce Haiťanů strávily druhou noc po ničivém zemětřesení v ulicích a pod širým nebem. S pátráním po obětech zavalených sutinami už pomáhají zahraniční týmy. Pomoc ale zatím nikdo nekoordinuje. Na Haiti přistála první letadla se zahraniční humanitární a zdravotnickou pomocí. Tu potřebují až 3 miliony lidí. Spojené státy pro Haiti uvolní nejméně 115 milionů dolarů. Stále není jasné, kolik obětí si otřesy vyžádaly. Odhady mluví o desetitisících, počet mrtvých by se ale mohl vyšplhat až na půl milionu.

Slova chaos a zoufalství nejlépe vystihují situaci na Haiti. Při úterním zemětřesení se jako domky z karet hroutily chatrče ve slumech i zděné několikapatrové stavby. Země je v troskách. „Umírá příliš mnoho lidí. Potřebujeme pomoc, mezinárodní pomoc. Tady nám nikdo nepomůže. Nemocnice nefunguje, nemáme proud. Nic. Není jídlo, nemáme co pít,“ popisuje katastrofu obyvatel Port-au-Prince. Záchranářské práce ani distribuci pomoci zatím nikdo nekoordinuje.  


Lidé, kteří katastrofu přežili, se snaží na vlastní pěst pátrat po zmizelých příbuzných. Zatím není jasné, kolik lidí zahynulo. Odhady hovoří o desetitisících, počet mrtvých by ale mohl vzrůst až na půl milionu. Na Haiti se teď hraje se o čas. Lidé stále uvěznění pod troskami zřícených domů jsou teď prioritou. Šance na záchranu zasypaných se ale zmenšuje s každou minutou. 

Pan Ki-Mun, generální tajemník OSN:

„Počty obětí zatím nedokážeme odhadnout. Ale téměř jistě budou velmi vysoké. Počáteční odhady mluví o tom, že z devíti milionů obyvatel Haiti katastrofa zasáhla asi třetinu. Velká část metropole Port-au-Prince byla těžce poškozena. Základní služby jako dodávky elektřiny a vody zkolabovaly.“

Katastrofa si vybírala daň na všech stranách. Spadly nemocnice, školy, zhroutila se věznice, prezidentský palác. V ruinách je i centrála stabilizační mise OSN. Organizace pohřešuje kolem 50 až 120 lidí. Záchranáři naléhavě potřebují těžkou vyprošťovací techniku. Ta ale chybí. Pozitivní ale je, že letiště v haitské metropoli funguje. „Je naprosto zásadní, že letiště v Port-au-Prince nebylo poškozeno, je tedy schopno přijímat letadla a humanitární pomoc tak do země proudit může,“ informoval Michal Broža z Informačního centra OSN.

Na Haiti míří ze zahraničí pomoc 

Ze zahraničí začala dnes díky tomu na Haiti proudit humanitární pomoc. Směřují sem zásoby, léky, nejnutnější vybavení i týmy záchranářů ze všech koutů planety. Prezident Spojených států Barack Obama prohlásil, že Spojené státy pošlou postižené zemi 115 miliony dolarů. Obama také vyslal na pomoc deset válečných lodí, vrtulníky a dopravní letouny, torpédoborec, dva tisíce příslušníků námořní pěchoty a uvažuje i o dalších tisících vojáků. Během několika hodin bude na ostrově také postavena americká vojenská nemocnice. Pomáhají také americké celebrity. 

Kolik co stojí:

  • Teplá přikrývka pro 1 dítě - 150 Kč
  • Iontová směs WHO, která může zachránit život až 10 dětem při průjmovém onemocnění - 450 Kč
  • Proočkování jednoho dítěte proti šesti hlavním infekčním onemocněním - 600 Kč
  • Směs kukuřice, cukru a oleje pro děti postižené podvýživou pro 20 dětí na týden - 1000 Kč
  • Orální rehydratační terapie pro záchranu života 625 dětí postižených těžkým průjmem a dehydratací - 2500 Kč

                                   Zdroj: UNICEF

Španělsko poslalo tři letadla záchranářů a stovky tun stanů a přikrývek. Z Francie na Haiti odletělo 65 odborníků na rozebírání budov. Německá vláda uvolnila víc než 26 milionů korun, Evropská komise v přepočtu téměř 80 milionů, Kanada 90 milionů. Světová banka přislíbila necelé dvě miliardy korun. Na žádost o bezodkladnou pomoc odpověděli už i Švédsko, Mexiko, Venezuela nebo Belgie.

Ministr zahraničí Jan Kohout dnes rozhodl o poskytnutní urgentní humanitární pomoci Haiti na odstraňování následků ničivého zemětřesení, jež ostrov postihlo v úterý. Finanční příspěvek ve výši 5 mil. Kč bude věnován na obnovu zdrojů pitné vody prostřednictvím UNICEF, jenž na Haiti dlouhodobě působí právě v oblasti budování základní infrastruktury.

Na Haiti jsou teď nejvíc potřeba přikrývky, lůžka, oblečení a především zdravotnický materiál. Z Česka už na Haiti míří peníze z finančních sbírek nevládních a charitativních organizací, zatím se vybralo pomocí DMS sbírek kolem milionu a půl. 

POMOC PRO HAITI:

Člověk v tísni
dárcovská SMS ve tvaru: DMS SOSHAITI na číslo 87777
nebo přispívat na účet 4095 4095/0300

Charita ČR
dárcovská SMS ve tvaru: DMS HAITI na číslo 87777
nebo přispívat na účet 35-1868350237/0100

ADRA
dárcovská SMS ve tvaru: DMS ADRA na číslo 87777
nebo přispívat na účet 4028 4028/0300

Lékaři bez hranic
přispívat na účet 210 10 50 700/ 2700, v. s. 111

Český výbor pro UNICEF
dárcovská SMS ve tvaru: DMS UNICEF na číslo 87777
přispívat na účet 11771177/0300, v.s. 800