Mráz a sníh zastavily dopravu v Evropě

Varšava – Evropské země se stále potýkají se zimním počasím. Pod sněhem je Španělsko a také Francie, kde se do odklízení zapojila armáda. Sníh pokrývá i celé území Německa - od Baltu až k Alpám. V Polsku i v Německu kvůli přívalům sněhu kolabuje doprava. V části Evropy navíc uhodily tuhé mrazy, na Ukrajině už zavinily smrt 169 lidí. Mrazy ale trápí i Indii, kde už umrzlo 300 lidí.

Zima a sníh působí potíže i v Polsku. V Miroslawicích nedaleko Vratislavi se pod tíhou sněhu zhroutila střecha skladištní haly. V Polsku je bez elektřiny 110 tisíc domácností, zvláště na jihu země. Všechny škody způsobila námraza na elektrickém vedení. Ta zavinila i chaos v železniční dopravě. Zrušeno bylo 120 regionálních vlaků i 4 vlaky Intercity. Ostatní spoje mají zpoždění, ta dosahují rekordních délek až 11 hodin. 200 kilometrů polských železnic je stále neprůjezdných, nyní se opravují. Podle meteorologů by se již zítra mělo počasí zlepšit. 

Mrazy v Evropě

Ukrajina

  • 169 obětí za tři týdny

Polsko

  • 110 tisíc domácností bez proudu
  • 120 vlakových spojů zrušeno

 Indie

  • 300 obětí

Mráz a sníh znepříjemňují život i německým řidičům. Německá dálnice A7 u šlesvicko-holštýnského Neumünsteru, A2 na Hannoversku a A19 v Meklenbursku - Předním Pomořansku byly kvůli nehodám, závějím a popadaným stromům několik hodin zcela uzavřeny. Situace se částečně zlepšila ráno, kdy se silničářům podařilo většinu překážek odstranit.  

Námořní záchranná služba dnes vysvobodila z ostrůvku Eiland na Baltu 80letého biologa a jeho partnerku, kteří v místní rezervaci studovali chování vzácných rostlin v zimě. Muž onemocněl a potřeboval rychle do nemocnice, čemuž bránilo zamrzající moře.

Předpověď ovšem není optimistická pro Velkou Británii, kde má přes noc napadnout ve Walesu až 15 centimetrů sněhu, ve Skotsku až 20 centimetrů. Už teď přitom britští silničáři příval sněhu nezvládají, dochází jim navíc posypový materiál. Objednali sice už nový, ten ale přijde nejdřív koncem týdne.  

Šel v pyžamu pro noviny a umrzl

V rakouském Štýrsku zahynul 75letý důchodce, když se ze svého domu vydal v pyžamu ke schránce vyzvednout ranní noviny. Na schodech vstupu do domku uklouzl, praštil se do týla a omdlel. Když jej tam manželka za hodinu a půl našla a přivolala pomoc, byl už mrtvý. Podle lékaře záchranky zemřel na podchlazení.

Povodeň vyplavila hrocha   

Sever Albánie trápí již několik dní záplavy, které jsou kvůli trvajícím dešťům největší za posledních 50 let. Vodohospodáři museli upouštět vodu ze tří přehrad na Drinu. Domovy musely kvůli rozvodněným řekám opustit tisíce lidí. Řada Albánců nemá přístup k pitné vodě a některé oblasti severoalbánského Skadaru jsou přístupné jen na loďkách.

Také sousední Černou Horu postihly záplavy. Povodeň využil k úniku hroch Nikica ze zoo Plavica na břehu Skadarského jezera, kterému zdvižení hladiny pomohlo překonat zábrany ve vodním výběhu. Vyděsil pak vesničany v nedaleké obci, do které se zatoulal. Není to však zdaleka první Nikicův útěk - využije prý k toulkám každou druhou povodeň, uvedlo vedení zoo.

Zima po indicku - 300 mrtvých 

Indické hory pokryl sníh. Námrazu na oknech mohli poprvé po 70 letech pozorovat dokonce i obyvatelé hlavního města Dillí. Jenže bílá zima neznamená jen veselí, ale také dopravní chaos. Kvůli husté mlze se rušily letecké spoje a také vlaky nabíraly mnohahodinové zpoždění. Nejvíc ale rozmary počasí odnášejí lidé bez střechy nad hlavou. Radnice více než 14milionové metropole poněkud necitlivě nechala uprostřed zimy srovnat se zemí několik chudinských slumů i noční útulek. Počet obětí mrazů už přesáhl 300. 

Chladného počasí se Dillí podle meteorologů v nejbližších dnech nezbaví. Přináší ho totiž mrazivý vítr z horských oblastí na severu. A právě do nejsevernějšího svazového státu Džammú a Kašmír vyráží za zimními radovánkami indická smetánka. Pro cestovní ruch v indickém Kašmíru je tak letošní zima požehnáním, pro ostatní části země ale znamená pohromu.