Palestinci nebudou s Izraelem jednat, dokud nezastaví výstavbu osad

Ramalláh (Západní břeh Jordánu) - Palestinci nejsou ochotni obnovit mírová jednání, dokud Izrael nezastaví výstavbu v židovských osadách na Západním břehu Jordánu. Oznámil to hlavní palestinský mírový vyjednavač Saíb Irikát. Tak zní palestinská odpověď na páteční výzvu americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové k obnově rozhovorů bez podmínek. Palestinci totiž považují zastavení výstavby v osadách za již dohodnutý krok mírového plánu z roku 2003, podle kterého měla palestinská strana přestat útočit na Izrael. Radikální skupiny dodržují klid zbraní a palestinští vyjednavači tvrdí, že svou podmínku musí splnit také Izrael. Irikát dnes také řekl, že Palestinci stále stojí o vlastní stát na Západním břehu Jordánu s východním Jeruzalémem jako hlavním městem.

Premiér Benjamin Netanjahu v listopadu na deset měsíců zmrazil novou výstavbu v osadách, ale to Palestincům nestačí. Chtějí zastavit i rozestavěné projekty a rozšířit moratorium také na východní Jeruzalém, protože Netanjahuovo rozhodnutí se týká jenom Západního břehu Jordánu. 

Americký prezident Barack Obama původně palestinskou podmínku podporoval, postupně ale ustupoval Izraeli a teď americká diplomacie považuje desetiměsíční moratorium za dostatečně vstřícný krok ze strany Izraele. Spojeným státům se v roce 2008 podařilo mírové rozhovory obnovit, ale když Izrael zahájil koncem roku 2008 ofenzivu proti pásmu Gazy, dialog byl přerušen. 

Clintonová prohlásila, že by mírové rozhovory měly Palestincům zaručit „životaschopný stát založený na hranicích před válkou v roce 1967 s možností územních kompenzací“. Izrael by pak měl získat uznávané hranice, které „zohlední situaci po roce 1967 a zaručí Izraeli bezpečnost“. „Musíme pozvednout zrak a nehledět na stromy, nýbrž na les,“ řekla Clintonová. 

Na Blízký východ se znovu chystá zvláštní americký zmocněnec George Mitchell. V pondělí odlétá do Paříže a Bruselu, kde má jednat s partnery, kteří spolu s USA zaštiťují mírový proces. Jsou to USA, Evropská unie a Rusko.

Izraelské osady
Zdroj: ČT24