Pandy se kvůli výstavě Expo stěhují do Šanghaje

Peking – Deset mláďat pandy velké se vydalo z rezervace v S'-čchuanu na cestu do Šanghaje, kde se mají stát během výstavy Expo 2010 hlavním lákadlem zdejší zoologické zahrady. Teď budou vzácní medvědi ještě dva týdny v karanténě, veřejnosti se poprvé v Šanghaji představí 21. ledna.

Šest samiček a čtyři samečkové z rezervace Wo-lung v S'-čchuanu se dnes vydalo letadlem na výlet do Šanghaje, kde stráví následující půlrok. Na ten se jim stane domovem nový 400metrový výběh, kde jsou pro ně připravené jeskyně, prolézačky a hlavně jejich milované bambusy. 

Všech deset pand jsou v podstatě ještě mláďata, všechna se totiž narodila až po rozsáhlém zemětřesení, které zasáhlo čínskou provincii S'-čchuan v květnu 2008. Na mladé pandy budou v zoo dohlížet jejich starší kolegové. V místní zoo totiž žijí ještě další tři pandy, které jsou ale o poznání starší – 5, 10 a 20 let.  

Tomáš Etzler o čínských pandách (zdroj: ČT24)


Zoologická zahrada si slibuje, že díky pandám přijde během výstavy Expo až o 40 procent návštěvníků více. Expo 2010 začne 1. května a potrvá šest měsíců. Organizátoři očekávají, že přiláká 70 milionů návštěvníků, převážně z Číny.

Panda je symbolem Číny, je to medvěd, který žije jen v Číně. Pandy patří k nejohroženějším živočišným druhům na světě. Na zalesněných svazích kopců střední Číny jich přežívá asi 1 600, dalších více než 180 jich žije v zajetí.