Peking ochromil sníh - letiště omezilo provoz, dálnice uzavřeny

Peking - Čínskou metropoli Peking překvapil sníh a velké mrazy. Jindy rušné ulice zůstaly nezvykle prázdné. Sněžit začalo na Nový rok a dosud nepřestalo. Tisíce cestujících uvízly na hlavním letišti, které zrušilo 300 letů a víc než 600 jich odložilo. Podle čínské státní televize nejezdí auta ani na dálnicích mimo Peking. Teplota spadla na 15 stupňů pod nulou. Podle meteorologů by dnes v noci sněžení mělo dočasně ustat. V Pekingu budou kvůli sněhu uzavřeny od pondělí také všechny základní i střední školy.

Pekingské letiště poskytuje čekajícím informace po deseti minutách a nabízí jim občerstvení a nápoje. „Jel jsem na letiště velmi brzy, abych se včas odbavil a stihl svůj let. Věděl jsem, že bude sněžit. Ale teď, podle informací letiště, moje letadlo dnes vůbec neodletí,“ popisuje zoufalý cestující Chu Guo.

Sníh donutil zpomalit i pozemní dopravu. Na silnici mezi letištěm a centrem města se kvůli nepříznivému počasí jezdí rychlostí nižší než 40 kilometrů v hodině. V metropoli se více než 3000 policistů snaží řídit dopravu, aby se zabránilo nehodám.

Úklidové čety nestíhají odklízet sníh - je jich málo

V ulicích města operuje podle zpravodaje ČT Tomáše Etzlera zhruba 200 úklidových vozidel, což může být na metropoli s 15 miliony obyvatel a 4 miliony aut docela malé množství. „Jakmile sníh odmeteme, hned zase napadne,“ postěžovala si Čao Ning, která se na ulici Pekingu snaží bojovat proti sněhu s koštětem v ruce.

V minulých zimách se Pekingu sníh vyhýbal, ale současná už byla jiná. V listopadu se úřady kvůli dlouhotrvajícímu suchu rozhodly vyvolat srážky uměle, jenomže místo deště spadl sníh, takže následovala kalamita a problémy v silniční, železniční i letecké dopravě.

Tentokrát sněží bez cizí pomoci, a to nejen v Pekingu, ale i v rozsáhlých oblastech severní a severovýchodní Číny. Podobné počasí a nízké teploty tam mají trvat do poloviny příštího týdne.

  • Sněhová kalamita v Pekingu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1335/133407.jpg
  • Sněhová kalamita v Pekingu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1335/133410.jpg