Více než stovka velryb zahynula o víkendu na Novém Zélandu

Wellington - Přes víkend uhynulo na plážích Nového Zélandu přes sto velryb – kulohlavců černých. Záchranářům a dobrovolníkům se podařilo zachránit dalších více než čtyřicet kytovců. Informovala o tom agentura AP. Každoročně na tamních plážích zahynou stovky velryb, které se táhnou pářit do antarktických vod. Vědcům se zatím stále nepodařilo objasnit, proč na mělčinách vždy uvíznou.

Skupina asi 60 kytovců druhu kulohlavec černý (Globicephala melaena) uvízla v neděli na Severním ostrově v jeho severovýchodním cípu. Záchranářům a dobrovolníkům se jich podařilo asi třiačtyřicet udržet naživu pod vlhčenými přikrývkami. Poté je odtáhli zpět do moře. Většinu z uvízlých velryb tvořily samice s mláďaty. Podle vedoucího záchranářů Steva Boltena byla jedna z březích velryb nemocná nebo ve stresu, a zavedla proto ostatní ke břehům. Na dvacet uhynulých jedinců pohřbí místní domorodý kmen.

Mrtvé velryby objevilo výletní letadlo

Na severu Jižního ostrova v sobotu zahynulo 105 kulohlavců. Při přeletu je objevilo výletní letadlo. Po příjezdu záchranářů už bylo naživu jen třicet jedinců. „Byly ve špatném stavu. Když jsme se tam dostali, dvě třetiny jich už byly mrtvé. Zbytek jsme museli utratit,“ řekl vedoucí programu biologické rozmanitosti v zátoce Golden Bay Hans Stoffregen. Protože velryby uvízly v přírodní rezervaci, jejich až sedm metrů dlouhá těla byla ponechána na pláži, aby se přirozeně rozložila.

Záchranáři na Novém Zélandu evidují každoročně až šest případů masového uvíznutí velryb na pevnině. Je však vzácné, že dva z nich se staly tak blízko po sobě, uvedl britský deník The Times. Vědcům se zatím nepodařilo vysvětlit příčinu tohoto chování.