Výbušnina, již chtěl použít Nigerijec, by letadlo snadno zničila

Washington – Výbušnina, s níž se chtěl v pátek při letu do Detroitu pokusit třiadvacetiletý Nigerijec vyhodit do vzduchu letadlo se skoro třemi sty cestujícími, by stačila ke zničení ještě většího letounu. Uvádí to televizní stanice CNN. Pražské letiště v reakci na událost zpřísnilo bezpečnostní pravidla při odbavování letů do Spojených států. Požádali o to Američané. Posílení bezpečnosti u letů do USA ohlásilo i mnoho dalších zemí. Zpřísnění kontrol by ale nemělo odbavování prodloužit.

Pouhých 80 gramů vysoce výbušné látky PETN pronesl na Štědrý den v Amsterodamu na palubu letadla společnosti Northwest Airlines Nigerijec Umar Farouk Abdul Mutallab. I toto malé množství by však bohatě stačilo na zničení stroje Airbus A330. Výbušninu přes kontrolu propašoval v kondomu. Při letu do Detroitu se ji pokusil odpálit, ale selhala mu rozbuška. Cestující a posádka ho pak přemohli. Muž utrpěl popáleniny a skončil v nemocnici. V neděli se z ní přesunul do vězení. V USA byl obviněn z pokusu zničit letadlo Airbus A330. Hrozí mu za to až 20 let vězení. Vyšetřovatelé chtějí dnes požádat soud o povolení odebrat obviněnému vzorek DNA.

„Vyšetřovatelé prověřují všechny jeho podezřelé vazby, především napojení na al-Káidu a další známé teroristické organizace,“ popisuje bezpečnostní analytik Juan Zarate. Nigerijec se totiž sám hlásí k al-Káidě, podle vyšetřovatelů tomu ale nic nenasvědčuje.

Výbušnina by letadlo zničila (zdroj: ČT24)

Důkladnější kontroly i na Ruzyni

Mnohá letiště po pátečním pokusu o sebevražedný atentát už zpřísnila bezpečnostní kontroly a opatření. Jedním z nich je i pražské letiště v Ruzyni. Praha má v zimním letovém řádu jen jednu přímou linku společnosti Delta Air Lines do Spojených států, která létá do New Yorku. Důkladnější kontrolu poprvé podstoupili cestující v neděli. Let se zpozdil o necelou půlhodinu.

„Je standardní, když k takové situaci dojde, že úroveň bezpečnosti vyletí velice rychle nahoru, ale postupem času dochází zase k jejímu snížení, protože lidé i technika se opotřebovávají a náklady se zvyšují,“ uvádí odborník na bezpečnostní problematiku policejní akademie Marian Brzybohatý.

Na americkou žádost se zpřísnila bezpečnostní opatření taky u spojů mířících do Spojených států mimo jiné z Británie, Francie, Itálie, Nizozemska, Španělska, Švédska, Norska a Dánska. Jak dlouho budou zpřísněná bezpečnostní pravidla platit, zatím není jasné.