Nejméně 4 mrtvé si vyžádal výbuch v pákistánském Péšávaru

Péšávar – Další sebevražedný atentát otřásl ulicemi pákistánského Péšávaru. Sebevražedný atentátník usmrtil nejméně čtyři osoby a dalších deset zranil. Atentát byl spáchán na hlavní třídě v obchodní čtvrti velkoměsta u stanoviště silniční kontroly policie a armády. Na televizních záběrech byla vidět rozbitá skla a i trosky pokrývající velkou zónu. Na místo útoku se sjíždějí bezpečnostní síly.

Útok přišel dva dny po atentátu, kdy zemřeli tři lidé

„Sebevražedný atentátník přišel pěšky a odpálil se ve chvíli, kdy se mu do cesty postavila policie,“ řekl představitel místní policie Muhammad Karim Chan. O život přišli čtyři lidé, jeden policista a tři kolemjdoucí. Nejméně deset dalších bylo zraněno, uvedly místní úřady.

Tento další sebevražedný útok přichází dva dny po atentátu v Péšávaru, kdy přišly o život tři osoby a dalších 17 bylo zraněno. Útočník odpálil trhaviny na svém těle u tiskového klubu, který je velmi známým místem ve městě a schází se v něm hodně novinářů.

Péšávar, který je hlavním městem nestabilní provincie u hranic s Afghánistánem, byl v minulých měsících častým terčem pumových útoků. Ty jsou součástí nové vlny násilí, která se připisuje povstalcům reagujícím na ofenzivu armády proti Talibanu a stoupencům al-Káidy. Od říjnového zahájení ofenzivy tu byly zabity už stovky lidí.

Velkou většinu útoků, při nichž v zemi za dva a půl roku zahynulo více než 2700 lidí, spáchali sebevražední atentátníci z organizace Tehríke Taliban neboli pákistánského Hnutí Taliban. Je to uskupení více než 12 radikálních skupin, jež bojují proti vládě a usilují o nastolení konzervativního islámského režimu. Jeho složka napojená na Al-Káidu byla obviněna z atentátu na někdejší premiérku Bénazír Bhuttovou, zabitou na konci roku 2007.