Mráz – nejlepší děda

Moskva – Cimrmanovské moudro, že Mráz je nejlepší děda, uvedli do praxe v Rusku na Altaji. Bájný děda Mráz tam totiž oproti tradici nenosí dárky, ale vymáhá alimenty od krkavčích otců. Reakce dlužníků podle místních úřadů předčila očekávání. Hned tři otcové zaplatili dědovi všechny alimenty a jeden dokonce přidal velkou krabici bonbonů pro syna. Radují se prý nejen děti, ale hlavně matky, které už mnohdy ztratily veškerou naději, že někdy spatří peníze od bývalého partnera.

Děda Mráz zasype neplatiče bonbony a zazpívá písničku o tom, jak se každé dítě těší na novoroční dárky od tatínka. Následně exekutoři muže vyzvou, aby na dárky přispěl vyplacením dlužné sumy rovnou do dědových rukou.

Použití dědy Mráze pro dobývání alimentů je dalším důkazem velké vynalézavosti ruských exekutorů, pokud jde o mámení peněz z dlužníků. Ke způsobům vymáhání dluhů v Rusku patří například pasti v sociálních internetových sítích, kdy zájemce o seznámení s pohlednou uživatelkou prozradí své skutečné majetkové poměry, výzvy k placení dluhů z kazatelen pod hrozbou smažení se v pekle, verbování do armády či konfiskace domácích mazlíčků, protože prý žádný dlužník nenechá dlouho svou kočičku či pejska v cizích rukou.