Pákistánský nejvyšší soud zrušil amnestii chránící prezidenta

Islámábád – Amnestie, která chránila pákistánského prezidenta Ásifa Alího Zardárího, jeho spojence a další politiky před obviněním z korupce, je nelegální. Rozhodl o tom tamní nejvyšší soud. Zardárí tak bude moci být stíhán z rozsáhlých obvinění, jako je korupce apod. Na základě rozhodnutí soudu pákistánská opozice ihned vyzvala prezidenta, aby ze své funkce odstoupil. Zardárího mluvčí ale uvedl, že prezident podat demisi nehodlá.

Dnešní rozhodnutí je dalším destabilizujícím prvkem pro už tak dost rozkolísanou Zardárího vládu. Dokud je prezidentem, chrání ho před stíháním imunita. Ale rozhodnutí nejvyššího soudu znamená možnost znovu otevřít případy obvinění z korupce a jiných trestných činů proti tisícům dalších oficiálních činitelů.

Amnestii, na jejímž základě bylo chráněno zhruba 8000 lidí, včetně politiků a úředníků, zavedl v roce 2007 tehdejší prezident Parvíz Mušaraf jako součást dohody o rozdělení moci se Zardárího manželkou, bývalou premiérkou Bénazír Bhuttovou. Ta se vrátila z exilu krátce poté, co byla amnestie zavedena, ale o dva měsíce později zemřela při atentátu spáchaném během její kampaně před parlamentními volbami. Místo Bhuttové vedl její stranu v únoru 2008 k vítězství Zardárí, který se později téhož roku stal prezidentem poté, co Mušaraf odstoupil. Zardárího pověst je dlouhodobě pošramocena údajně pochybnými obchody a dohodami, které uzavřel v 90. letech, kdy byla jeho manželka dvakrát předsedkyní vlády. Zardárí, jemuž se v Pákistánu přezdívá „pan deset procent“ kvůli úplatku, o který si údajně při podpisech smluv říkal, ale všechna obvinění odmítá coby politicky motivovaná. Nikdy nebyl odsouzen, přesto strávil 11 let ve vězení.

Politická nestabilita v Pákistánu znepokojuje USA, které v Islámábádu potřebují stabilního spojence v boji proti terorismu. Spojené státy rovněž vyvíjejí na pákistánskou vládu tlak, aby zakročila rozhodněji proti islámským ozbrojencům na svém území.