Sto vězňů z Guantánama se přesune do zařízení v Illinois

Washington - Možná až 90 vězňů z Guantánama se bude stěhovat do věznice v městečku Thomson v americkém státě Illinois. Barack Obama totiž dnes oficiálně nařídil vládě, aby věznici v Illinois koupila. Jde o součást snah americké administrativy nechvalně proslulé Guantánamo uzavřít. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na oficiální dopis podepsaný ministryní zahraničí Hillary Clintonovou a ministrem obrany Robertem Gatesem.

Z několika vytipovaných lokalit a objektů vláda nakonec vybrala nápravné zařízení v ospalém městečku Thomson poblíž řeky Mississippi, asi 240 kilometrů od Chicaga. Objekt byl vybudován v roce 2001 jako státní věznice s maximální ostrahou. Věznice ale nikdy nebyla plně funkční. Je v ní 1 600 cel, které dnes hostí asi 200 vězňů, kteří prý nejsou příliš nebezpeční.

Do Thomsonu by mělo být přemístěno maximálně 90 vězňů z Guantánama. Oficiálnímu oznámení o zřízení nové věznice bude v Bílém domě přítomen i senátor za Illinois Richard Durbin a guvernér státu Pat Quinn. Pro místní představitele v Thomsonu, kde žije asi 450 obyvatel, to prý bude dobrá zpráva, protože si od věznice slibují značné rozšíření nabídky pracovních příležitostí. 

Věznice Guantánamo se stěhuje do Illinois (zdroj: ČT24)

Na Guantánamo začala předchozí vláda George Bushe posílat osoby, které byly jako podezřelé z terorismu zadrženy hlavně po americké invazi do Afghánistánu v roce 2001. Prezident Barack Obama už při předvolební kampani slíbil, že věznici na kubánském Guantánamu uzavře do roka po nástupu do Bílého domu, respektive do konce ledna příštího roku. Na svém cíli nic nemění, ale vzhledem k právním i technickým obtížím tuto lhůtu zřejmě nebude moci splnit.

Vězni na Guantánamu
Zdroj: ČT24