Kus lebky v ruském archivu prý patří Hitlerovi

Moskva - Téměř 65 let je Adolf Hitler po smrti, a přesto se o jeho pozůstatky stále vedou spory. Názor, že lebka Adolfa Hitlera, kterou vlastní Rusko je podvrh vyvolal v Kremlu vlnu nevole a mezinárodní mediální přestřelku. Kreml odmítá zprávy, že lebka v ruském Státním archivu nepatří Adolfu Hitlerovi, ale neznámé ženě. Moskva tvrdí, že ostatky nacistického vůdce měla vždy pod kontrolou a k záměně prý rozhodně nemohlo dojít.

„Hitlerova čelist je v archivech FSB a část jeho lebky ve státním archivu. Žádné další pozůstatky neexistují. Vše ostatní jsme spálili v roce 1970,“ říká Vasilij Kristoforov, ředitel archivu Federální bezpečnostní služby. 

Hitlerovy pozůstatky nejprve Rusové přestěhovali z lesa u Rathenau na základnu do Magdeburgu. Když pak v roce 1970 Moskva posádku stahovala, nařídil tehdejší náčelník KGB Jurij Andropov ostatky spálit a vysypat do řeky. Nechtěl, aby tento válečný zločinec měl hrob, který by se mohl stát památníkem nacismu. Zbyla jenom čelist a kus lebky. 

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Američtí archeolové, kteří před časem zkoumali jednu ze dvou dochovaných kostí, ale tvrdí, že nepatří nacistickému vůdci. „Ta kost vypadá velice tenká, mužské jsou robustnější. Odpovídá spíše kosti ženy ve věku mezi dvaceti až čtyřiceti lety,“ myslí si americký archeolog Nick Bellatoni. 

To ale Rusové odmítají. Podle nich jsou pozůstatky v jejich držení jedním z mála důkazů, že Hitler 30. dubna 1945 skutečně zemřel. Zpochybňují i analýzu DNA. Američané podle nich neměli další důvěryhodné vzorky, se kterými by mohli DNA porovnat.

  • Rusové tvrdí, že mají v archivu kus Hitlerovy lebky. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1297/129661.jpg
  • Rusové tvrdí, že mají v archivu kus Hitlerovy lebky. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1297/129660.jpg