Skutečný Příběh hraček: otrocká práce a šibeniční lhůty

Peking - Čtyři z pěti hraček, které dostanou o Vánocích české děti, pocházejí z jedné z pěti tisíc továren v jihočínské provincii Kuang-tung. Podle zprávy hongkongské nevládní organizace SACOM se ale pracovní podmínky v tamních továrnách dají přirovnat k otroctví. A přesně na to chce upozornit mezinárodní kampaň s názvem Víte, s čím si hrajete?

V období, kdy se v Číně vyrábějí hračky pro vánoční trh, je běžná pracovní doba dělníků 14 až 16 hodin denně. Za měsíc mají jen jeden den volna a plat výrazně nižší, než je zákonem stanovené minimum. Jak upřesnil zpravodaj ČT Tomáš Etzler, vydělávají v přepočtu dva tisíce korun měsíčně v podmínkách, které připomínají britské manufaktury z 19. století: špatné osvětlení, nedýchatelný vzduch a prach. Pokud pracují s chemikáliemi, nemívají žádné ochranné prostředky. 

Dělníci se navíc nesmějí slučovat v odborech, nemají žádné sociální, zdravotní či důchodové zabezpečení.

Hračkářští giganti jako Mattel, Hasbro nebo Disney tlačí na extrémně krátké dodací lhůty a diktují továrnám cenové podmínky, které jen těžko pokrývají výrobní náklady. Kampaň Víte, s čím si hrajete? chce v první řadě zásadně změnit otrocké podmínky čínských dělníků a přimět velké hračkářské firmy, aby za celý problém přijaly svůj díl odpovědnosti.

Kampaň potrvá tři roky, finančně ji podporuje EU.