Obama bude při přijímání Nobelovy ceny mluvit o afghánské válce

Washington - Americký prezident Barack Obama se v řeči při přebírání Nobelovy ceny za mír tento týden nehodlá vyhnout tomu, že se rozhodl vyslat do Afghánistánu posily. Mluvčí Bílého domu Robert Gibbs v pondělí přiznal ironii toho, že Obama cenu dostal jako válčící prezident. Gibbs řekl, že se této shodě okolností Obama při čtvrteční řeči v Oslu nehodlá vyhnout. Obama sám v říjnu, kdy mu cena byla udělena, řekl, že je překvapen, protože je vrchním velitelem armády země, která je ve válce v Iráku a Afghánistánu.

Minulý týden oznámil, že do Afghánistánu vyšle 30 000 mužů a žen jako posily k nynějším asi 70 000 vojákům.

Podle průzkumů většina Američanů pochybuje o oprávněnosti udělení Nobelovy ceny za mír Obamovi kromě jiného také proto, že ve funkci prezidenta ještě mnoho nedokázal. Nobelův výbor své rozhodnutí zdůvodnil tím, že Obama prokázal „mimořádnou snahu o posílení mezinárodní diplomacie a spolupráce mezi národy“, a vyzdvihl jeho vstřícnost vůči muslimskému světu, jeho úsilí o obnovení dialogu na Blízkém východě a úsilí o globální jaderné odzbrojení.

S cenou je spojeno deset milionů švédských korun (asi 24 milionů českých korun). Obama je chce dát na dobročinné účely a podle Gibbse zatím nebylo o konkrétní charitě rozhodnuto.