Rusko oplakává mrtvé z Permu

Moskva - Celé Rusko drží den smutku za 112 lidí, kteří zahynuli při požáru v nočním klubu v Permu. Vlajky jsou spuštěné na půl žerdi, některé televizní pořady jsou zrušené, konají se pietní akty a zádušní mše v kostelích po celé zemi. Obyvatelé Permu, vzdáleného asi 1200 kilometrů od Moskvy, kladou do sněhu před vchodem do klubu svíčky a rudé a bílé květiny. Někteří z nich se dali slyšet, že vedení klubu umožnila ignorovat celá léta základní pravidla protipožární ochrany bující korupce.

Požár po půlnoci na sobotu způsobily pyrotechnické efekty. Zahynulo 112 lidí, 140 dalších návštěvníků klubu vyvázlo se zraněními, ale mnohá jsou velmi vážná. Většina obětí byla ve věku 20 až 30 let, podle lékařů mají mnozí ze zraněných popáleniny na více než 50 procentech těla a některé udržují při životě dýchací přístroje. Ministerstvo zdravotnictví nařídilo převoz více než stovky nejhůř postižených na specializované kliniky do Moskvy, Petrohradu a Čeljabinsku. Podle vyšetřovacího výboru ruské prokuratury byli už všichni mrtví a zranění identifikováni. Vyšetřování pokračuje, čtyři lidé včetně majitele klubu jsou ve vazbě kvůli podezření z neúmyslného zabití a porušení požárních předpisů.

Nejvražednější požár za celá desetiletí zažehla zábavní pyrotechnika, která podpálila proutěnou a umělohmotnou výzdobu na stěnách a stropě. Světelné fontány pořídilo vedení klubu Chromý kůň na oslavu osmého výročí založení podniku. Plameny vyvolaly paniku a více než 200 účastníků večírku se dalo na zběsilý útěk jediným úzkým východem.

Rusko drží smutek za oběti z Permu (zdroj: ČT24)

Noční klub nebyl vybaven automatickým hasícím systémem a pyrotechnika tam vůbec neměla být použita. Majitel klubu se podle vyšetřovatelů pokusil po požáru utéci.

V Rusku je podobných neštěstí poměrně mnoho, což se dává do souvislosti s tím, že ve starších budovách jsou mnohdy zastaralé protipožární systémy, pokud tam vůbec nějaké jsou. Počet úmrtí v důsledku požárů se ve 140milionovém Rusku ročně pohybuje kolem 18 tisíc, což mnohonásobně převyšuje srovnatelné statistiky na Západě. Permský požár je i na ruské poměry bezprecedentní a místní média ho označují za nejtragičtější požár za mnoho let.