Honduraský parlament odmítl návrat svrženého prezidenta

Tegucigalpa - Nově zvolený honduraský parlament drtivou většinou zamítl dočasný návrat svrženého prezidenta Manuela Zelayi. Jeho stoupenci požadovali, aby Zelaya znovu vedl zemi alespoň do ledna, kdy nastoupí vítěz prezidentských voleb Porfirio Lobo. Navzdory mezinárodnímu tlaku si politické elity v Hondurasu návrat sesazeného prezidenta nepřejí.

Toto rozhodnutí parlamentu se v podstatě očekávalo, protože Zelaya, pocházející z tradičně bohaté rodiny a zvolený za liberály, si v uplynulém roce svým razantním příklonem k levicové politice rozkmotřil značnou část vlastní strany. Navzdory tlaku chudších vrstev obyvatelstva i mezinárodního společenství si tak většina politických elit v Hondurasu Zelayův návrat k moci nepřála.

Ještě ve středu demonstrovalo několik stovek příznivců svrženého prezidenta v ulicích Tegucigalpy a požadovalo Zelayovo opětovné uvedení do funkce. Jejich snahu však podlomil sám Zelaya prohlášením, že se po nedělních volbách do prezidentského úřadu nevrátí, i kdyby ho k tomu parlament vyzval.

Nebude Zelaya, neuznáme Lobu, varují ostatní země 

Mnoho zemí Latinské Ameriky však Zelayovým návratem a dokončením funkčního období podmiňuje uznání administrativy budoucího prezidenta Loba. Ten má složit přísahu a převzít funkci 27. ledna. Takový postoj hlásí především Brazílie, Argentina a Venezuela. Naproti tomu Spojené státy, Peru, Panama, Kolumbie a Kostarika novému prezidentovi vyjádřily podporu.

Honduraské nedělní volby měly ukončit hlubokou politickou krizi, která začala před pěti měsíci. Tehdy armáda za podpory pravicových sil svrhla levicového Zelayu a vyhnala ho ze země, protože nerespektoval soudní rozhodnutí, aby odvolal plánované referendum o ústavní změně. Ta mu měla umožnit znovu kandidovat na funkci a udržet se tak u moci, ačkoli již ve funkci byl po dvě volební období, což je ústavní maximum.