Ve Francii se zase stávkuje - tentokrát v několika muzeích

Paříž - Některá velká pařížská muzea a památky zůstaly dnes uzavřeny kvůli stávce zaměstnanců, kteří protestují zejména proti plánu prezidenta Nicolase Sarkozyho na další propouštění. Turistům tak zůstaly zavřené brány muzea Orsay, kde jsou zejména vystaveny obrazy impresionistů, centra Pompidou, které je zavřené od minulého týdne, a rovněž Rodinova muzea. Stejně tak dnes nebylo možné se dostat například na vyhlídkovou plošinu Vítězného oblouku, z něhož je pěkný výhled na třídu Champs-Elysées.

Naopak zájemci nepřišli o možnost se podívat na slavný obraz Mony Lisy v muzeu Louvre nebo na vnitřek královského paláce ve Versailles, které zůstaly veřejnosti otevřeny. Našel se totiž dostatek zaměstnanců, kteří se do stávky nezapojili. Louvre se ale otevřel s více než hodinovým zpožděním. Jeho vedení se totiž na poslední chvíli rozhodovalo, zda je pracovníků dostatek, aby nebyly ohroženy efektivní provoz a bezpečnost.

Sdružení sedmi odborových organizací zorganizovalo stávku na protest proti snižování investic státu do památkového fondu a také proti principu, který se vztahuje na všechny státní zaměstnance, že za dva odcházející do důchodu nebo z jiného důvodu je přijímán pouze jeden náhradník. Sarkozy tak chce splnit slib zeštíhlení státní byrokracie nabobtnalé za posledních několik desítek let. Stát by tím měl uspořit na výdajích miliardy eur.

Telefonát Jiřího Slavíčka (zdroj: ČT24)

Zástupci odborů měli na programu odpoledne setkání s ministrem kultury Frédérikem Mitterrandem v naději, že naleznou řešení. V případě, že stávka bude pokračovat i v dalších dnech, mohla by se rozšířit o další významné památky. Zavřít by se mohl například klášter na Mont-Saint-Michel na hranici Normandie a Bretaně a také středověký hrad Carcassonne na jihu země.