Kruh kolem pachatelů útoku na Něvský expres se zužuje

Moskva - Okruh podezřelých z pátečního teroristického útoku na ruský rychlík Něvský expres se zúžil na čtyři Kavkazany. S odvoláním na nejmenované zdroje mezi vyšetřovateli o tom informoval ruský deník Kommersant. Podezřelá čtveřice si na několik dnů pronajala pokoje v soukromém domě ve vsi Lykošino, jen dva kilometry od místa útoku na železniční trati mezi Moskvou a Petrohradem. Při útoku 27 lidí zemřelo a dalších sto utrpělo zranění. K útoku na Něvský expres se mezitím přihlásili čečenští povstalci pod velením Doku Umarova.

Čečenské ministerstvo vnitra ale jejich podíl na útoku zpochybňuje. Umarov se prý chce jen mediálně zviditelnit, ve skutečnosti údajně na podobné velké teroristické útoky na území Ruska, ale ani v Čečensku nemá dostatek sil ani prostředků. Umarov se podle čečenského vnitra skrývá někde v odlehlém horském regionu a má prý kolem sebe jen nevelkou skupinu bojovníků. 

Mezitím si vyšetřovatelé vytipovali čtyři podezřelé. Pátrají po čtyřech Kavkazanech, kteří si na několik dnů pronajali pokoje v soukromém domu ve vsi Lykošino, ležící dva kilometry od místa útoku," napsal deník.     

Podle svědků Kavkazané tvrdili, že do Lykošina přijeli navštívit příbuzného, který je uvězněn v nedalekém zařízení, kde jsou umístěni vězni s tuberkulózou. Tam ale podle zpravodajské služby muži vůbec nedorazili. Podezřelí přitom prý po tři dny vždy až do odpoledne zmizeli ven z pronajatého domu. 

Vyšetřovatelé se proto domnívají, že muži v těchto dnech připravovali útok na Něvský expres. Vytipovali si místo, čas příjezdu vlaku a potom umístili nálože. Není ale jasné, zda ti samí muži bomby následně i odpálili. 

Vyšetřovatelé podle dřívějších zpráv také jako jednu z verzí prověřují, zda se na atentátu nepodílel bývalý ruský voják Pavel Kosolapov, po kterém se už pátrá jako po podezřelém z organizace předchozího útoku na Něvský expres v srpnu 2007, při kterém bylo zraněno 60 lidí.   

V ruských médiích se přetřásala kromě kavkazské stopy i případná účast krajní pravice, jejímž aktivistům se připisuje například lednová vražda známého advokáta Stanislava Merkelova a novinářky Anastasije Baburovové. 

K útoku na Něvský expres se přihlásilo i ultrapravicové seskupení Kombat 18, údajně ruská odbočka mezinárodní neonacistické organizace Blood and Honour (Krev a čest).