Obama seznámil generály a spojence s afghánskou strategií

Washington – Americký prezident Barack Obama informoval o nově připravované strategii pro Afghánistán své evropské spojence - mimo jiné francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho nebo britského premiéra Gordona Browna. Kontaktoval také ruského prezidenta Dmitrije Medveděva. V neděli večer Obama s novou strategií seznámil své generály, veřejně ji má představit v úterý. O utajeném jednání šéfů ozbrojených sil USA dnes informoval mluvčí Bílého domu Robert Gibbs. Podle něj už Obama vydal rozkaz vyslat do Afghánistánu více vojáků, výši těchto posil ale upřesní až v úterý.

Schůzky se podle Gibbse účastnil americký ministr obrany Robert Gates, prezidentův poradce pro národní bezpečnost James Jones, šéf sboru náčelníků štábů Mike Mullen nebo vrchní velitel amerických sil na Blízkém východě a ve Střední Asii David Petraeus. Videokonferencí se Obama spojil i s velitelem aliančních sil v Afghánistánu Stanleyem McChrystalem a tamním velvyslancem USA Karlem Eikenberrym.

Svět se má Obamovy záměry dozvědět v úterý večer amerického času (v noci na středu našeho času). Očekává se, že USA oznámí posílení vojenského kontingentu o 30 až 35 tisíc mužů. Zároveň by ale měl Obama také nastínit, v jakém časovém horizontu chtějí Spojené státy ukončit své angažmá na afghánském bojišti.

Británie pošle do Afghánistánu v prosinci dalších 500 vojáků

Britský premiér Gordon Brown dnes oznámil, že Británie pošle do Afghánistánu do boje proti teroristům začátkem prosince dalších 500 vojáků. Počet svých příslušníků v této zemi tak zvýší na 9 500. V říjnu Brown řekl, že je připraven vyslat do boje proti Talibanu další posily, pokud víc vojáků pošlou i ostatní země NATO. Takový příslib podle britského premiéra udělalo osm zemí aliance. Brown je ale nejmenoval. Británie je po USA zemí s největším počtem vojáků v Afghánistánu.

Američtí vojáci
Zdroj: ČT24