K teroristickému útoku na ruský vlak se přihlásil Combat 18

Moskva - V Rusku pokračuje vyšetřování exploze, která v pátek večer vykolejila rychlík na trati Moskva - Petrohrad. Úřady podle posledních zpráv zpřesnily počet obětí na 26, stejné množství lidí zůstává nezvěstných, zraněných je přes 100. K útoku se na internetu přihlásila nacionalistická skupina Combat 18, vyšetřovatelé ale i nadále pátrají po tom, zda útok na Něvský Express provedli čečenští fundamentalisté, nacionalističtí extremisté, nebo jiná skupina. Prakticky od rozednění vyšetřovatelé obnovili pátrání také přímo na místě atentátu. V neděli se v Moskvě konala bohoslužba za oběti neštěstí, kterou sloužil sám pravoslavný patriarcha Kirill. Ten volal po mocné odplatě, jež by další útočníky odstrašila.

Pracujeme s mnohými svědky. Přesto je stále příliš brzy na to, abychom mluvili o podezřelých," informuje Vladimir Markin, mluvčí federálního vyšetřovatele. Na veřejnost ale některé spekulace pronikly. Podle první verze spáchali zločin čečenští fundamentalisté. Na jejich autorství poukazuje způsob provedení atentátu, který je téměř totožný s útokem ze srpna 2007.

K útoku se přihlásil nacionalistický Combat 18

Reportáž Filipa Kandy (zdroj: ČT24)

Podle druhé verze útočili nacionalističtí extremisté, kteří si nepřejí růst pravomocí Petrohradu na úkor Moskvy. Právě v Něvském Expressu pravidelně cestují mnozí vysocí úředníci petrohradské radnice. Jedna ze skupin holých lebek, Combat 18, se k útoku přihlásila na internetu. Pravost přiznání ale zatím policie prošetřuje.

Počet mrtvých se zvýšil

Mrtvých je podle údajů k dnešnímu večeru 26. Na místě katastrofy totiž bylo objeveno ještě jedno tělo. Oficiální údaje se tak vrátily k 26 obětem, o nichž hovořily již dříve. O osudu 12 cestujících se zatím nepodařilo zjistit nic, nejsou ani mezi oběťmi, ani mezi raněnými. Z původního počtu 26 nezvěstných se většinu podařilo vyloučit, někteří nezvěstní do vlaku totiž nejspíše nenastoupili. Železničáři obnovili provoz na trati a zároveň zvýšili její ostrahu.

Ruský patriarcha Kirill

„Věříme, že odpověď bude dost tvrdá a mocná, aby těmto hanebným, odporným lidem názorně předvedla, že pokud pozvednou ruku na naše životy, jsme schopni naše občany ubránit.“

Policisté se při výslechu obyvatel okolních vsí snaží sestavit možné portréty podezřelých z účasti na atentátu. „Nejde o konkrétní podezření, ale vyjasnilo se, že v několika posledních dnech místní obyvatelé viděli neznámé lidi,“ uvedl nejmenovaný policejní zdroj. Ještě v sobotu mluvilo ministerstvo vnitra o několika podezřelých, včetně neznámého čtyřicátníka, a o stopách na místě činu, které by mohly vést k objasnění útoku. Policie pátrá i po muži, který strážce zákona na možné podezřelé telefonicky upozornil.

Pravoslavný patriarcha útoky odsoudil

Bohoslužbu za oběti neštěstí dnes v Moskvě sloužil sám patriarcha pravoslavné církve Kirill. Útok na vlak odsoudil jako porušení „nejen pozemských, ale i věčných božích zákonů“ s cílem zastrašit všechny lidí, kteří žijí v Rusku. Prezident Dmitrij Medveděv dnes vyzval ke klidu a nařídil činitelům státních orgánů všemožně pomáhat zraněným a pozůstalým.

Něvský expres vykolejil o páteční noci v lese v obtížně přístupném terénu mezi Tverem a Novgorodem u obce Uglovka, na 284 kilometru tratě. Příčinou katastrofy byl podle šéfa tajné služby FSB Alexandra Bortnikova výbuch nálože o síle odpovídající sedmi kilogramů TNT.