Polsko bude pedofily trestat chemickou kastrací - jako první v EU

Varšava - Polsko jako první země v Evropské unii a jeden z prvních států na světě bude moci trestat pedofily tzv. chemickou kastrací. Příslušnou novelu trestního zákona včera podepsal prezident Lech Kaczyński. Chemickou kastraci využívají některé státy USA jako jeden z trestů pro sexuální delikventy. Kalifornie umožňuje tento postup nejen pro recidivisty, ale také pro takzvané prvonásilníky, kteří zneužijí dítě mladší třinácti let.

Dodatek trestního zákona, který předložila polská vláda spolu s levicí a hlavní opoziční stranou Právo a spravedlnost, zpřísňuje tresty pro ty, kteří znásilní osoby mladší patnácti let nebo se dopustí incestu. Hrozit jim budou nejméně tři roky vězení. Soud také šest měsíců před jejich propuštěním na svobodu může rozhodnout, zda se podrobí chemické kastraci.

Proces rozhodnutí je povinný, každý pedofil může být potrestán. Polský parlament tak rozhodl hlavně kvůli sérii pedofilních skandálů ze sklonku loňského roku. Podobné případy totiž stále přibývají. Podle posledních policejních statistik bylo v Polsku jenom za prvních devět měsíců znásilněno na čtyři tisíce osob mladších patnácti let.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Chemická kastrace

Léčebný postup ke snížení libida. Nezanechává podle lékařů teoreticky žádné dlouhodobé psychické poškození a jeho efekt je zvratný, pokud se s léčbou přestane.